Mat

Folk här tycker det är jättekonstigt och äckligt att jag har ketchup på mina nudlar.
Folk här tycker jag är konstig eftersom jag gillar (bearnaise)sås på mina pommes.
Har ätit otroligt många hamburgare sedan jag kom hit.
Mac and cheese är gott! 

Shopping!

Har äntligen fått lägga ut pengar på lite roliga saker istället för skollunch, pengar för att hålla mobilen igång osv. Det där med mobilen tycker jag förresten är ännu mer idiotiskt än vad jag tyckte innan. Om man inte betalar 30$ varje månad stängs allt ner. Man kan inte ens ta imot sms eller samtal. Man kan inte ladda senare än 30 dagar heller för då måste man gå och be dem aktivera mobilen igen och ladda den för att den ska funka. Blir trött på det. Men shopping var lite roligare!
Hörlurar för 12$ (80kr). Billigt! Hade sönder mina andra.
17$ och 15$. 
Storbrittanien tröja. Så otroligt mysig. Lite "prållig" lite men bara 10$. Typ första hoodtröjan jag köpt sedan 8:an. 20$ för den andra.
Linnen, dålig bild. Var ta en betala 1$ för den andra. Dvs 9$ för två linnen, helt okej. Är snyggar i verkligheten.
 
Känner mig alltid lika färgglad när jag köper höstkläder. Var i stort behov av varmare tröjor eftersom jag halvt fryser ihjäl i skolan. Hade nästan gett upp på att hitta ordentliga varma tröjor (de säljer fortfarande bara sommarkläder), när vi gick in på JCpenney. Köpte alla tröjor där förutom den första. Rue21 var också en affär jag gillade. Måste också säga att jag var en aning förvånad över hur många affärer Brainerd har trots sina ynka 12 000 invånare. 
 
Har haft fullt upp den här helgen så fler inlägg kommer om vad jag gjort, men inte idag. See you!

Olivia!

 
 
Grattis Olivia! Älskar första bilden på dig - med bilarkepsen. Hoppas du får en toppen födelsedag. Kram

Big Hug

<3

A lot of words

Tänkte köra en liten update på hur det går i skolan, det är ju trots allt därför jag är här enligt mitt visum. 
 
Interior design: Fortsätter med att läsa ett kapitel och skriva upp alla ord som är i fetstil samt skriva upp vad de betyder. Dock ska vi börja med ett projekt när vi är färdiga med det här kapitlet.
Study hall: Lan, utbytesstudenten från Kina har bytt från min Study hall och den andra tjejen jag brukar prata med är bara där ibland, så har med mig en bok att läsa om jag inte har läxor. Inga rygstöd på stolarna här + att borden är låga. 
Senior Economics: Pratar om att skaffa jobb och fyller i olika ansökningspapper. HAr börjat prata om vad man ska ha på sig på en jobbintervju nu och ska sedan på en riktigt jobbintervju. Har inga kläder som krävs så kommer förmodligen få avdrag pga, men tänker inte direkt köpa en kavaj, nya skor + byxor bara för att få ett bra betyg som inte räknas. Annars gillar jag den här klassen!
Digital photography: Läraren gillar mig (kanske för att jag är den enda som lämnar in alla bilder i tid) så jag får fota hemma med min egna kamera istället för ute i korrridoren = inget att fota. Så gör inte så mycket under lektionstid. Pratar ofta med Dina, eller läser när alla andra är ute och fotar. 
Precalculus: Inte speciellt svår matte trots att det är den klassen jag bytte upp till mig. Fick min första läxa i den klassen idag. 
English 10: Hade problem med den här klassen i början när vi läste short stories, men nu har vi börjat läsa en vanlig bok istället som heter Flowers for Algernon som är otroligt mycket lättare att läsa. Är också en väldigt bra bok hittills! Har läst ca 80 sidor än så länge. Får i läxa att läsa ca 40 sidor varje dag (lite annorlunda mot Sverige där man har 2 månader på sig att läsa en bok), sen dagen efter diskuterar vi det vi läst och sedan har vi ett test. Testet består av ca 10 frågor med a,b,c alternativ så inte speciellt svårt. Det roliga är att alternativen oftast inte har något med historen att göra. Det jobbiga med den här klassen är the vocubaly words som vi måste lära oss. Har test på 10 olika ord imorgon också. 
American Government: Fattar inte så jättemycket vad vi pratar om, vilket är lite jobbigt. I början av varje lektion läser läraren dagens nyheter och idag var det någon artikel från Sverige, något om Göteborgs universitet kommer inte ihåg vad men de var först med något i alla falla. Sen har vi en "Superquiz". Typ det som är roligast med lektionen. 
 
Något annat som jag märkt är att amerikaner äter sjukt snabbt. Efter 10 minuters rast har de ätit upp. Vet att i Sverige var vi tvugna att stressa om vår lunch var kortare än 40 minuter. Har försovit mig 2 gånger nu, inte bra. Missade frukosten imorse, eller ja åt en banan. Gör mig egentligen inte så jättemycket att jag missar frukost eftersom jag inte direkt är en frukostperson mer att jag känner mig stressad på morgonen. Det här med att jag inte äter så bra mat till lunch gör ju också en del. Fast de dagar jag äter frutkost äter jag faktiskt havregrynsgröt vilket jag inte vanligtvis gör i Sverige. 
 
Planer för helgen ser ungefär ut såhär:
Lördag - Hästshow utanför St Cloud. På kvällen åker vi till Mia för att sova där
Söndag - Spendera dagen hos Mia.
Måndag - Veckohandla.
 
Skulle egentligen gått på fotbollsmatchen på Fredag, men den är borta och vi måste gå upp tidigt på Lördag pga hästshowen. Är väl inte så jättetaggad på det egentligen, skulle hellre gå på matchen eftersom jag inte är speciellt förtjust i hästar.
 
Boken vi läser på Engelskan
Några av frågorna till American gov. Hjälp?
Några av orden vi måste lära oss till engelskan. Så fick ni se min fina skrivstil också!

Sour Patch watermelon


För att fortsätta inlägget med glass från igår kan jag säga att sour patch watermelon är gott! Kan inte säga att godiset är så jättebra här om man jämför med Sverige, saknar min choklad och mitt lösgodis. Har även smakar Swedish fish som får mer än godkännt och är alltså värt att köpa. 
 
Tillbaka till SPW, gillar egentligen inte surt godis, men om de kallar det här surt så undrar jag om de skulle reagera på samma sätt med vårat extremt sura godis som med Djungelvrål...

Stor Oreo


Phyllis bjöd mig och Josi på glass, som liknar ett stort Oreokex. Gott!

Caitlyns sweet 16

Tillbringade en mycket bra helg i en stuga utanför Duluth. Caitlyn fyllde år så hennes värdfamilj bjöd över oss till deras stuga. Åkte hemifrån klockan 12 och åkte bil 1,5 timme till Hinckley där vi mötte upp (säger man så?) Caitlyn och hennes värdmamma. Åt lite mat där (hamburgare, har tappat räkningen på hur många jag ätit den senaste månaden) innan vi satte oss i bilen till Deluth vilket tog yttligare 1,5 timme. Där träffade vi några andra utbytesstudenter från Kazakstan och Tyskland. Körde vidare mot stugan som låg vid en sjö, otroligt fint var det. Under dagen bjöds det på tårta, och lite lekar. På kvällen satt vi runt en lägereld, Caitlyns värdbror spelade Ukulele och vi sjöng och åt Smores. Mysigt! Sedan bastade vi och vissa modiga badade. Haha fattade verkligen inte vad de menade när de skulle förklara vad sauna var först.
 
Caitlyn och Josi som kommer från storstäder tyckte det var häftigt hur väl man såg stjärnorna där ute, de var fina men inget som jag inte sett innan liksom, så olikt det kan vara på olika ställen! Åt pizza och gick inte och la oss för sent. Dagen efter fick vi amerikanska pannkakor och bacon till frukost. Hann inte göra så mycket mer innan det bar av tillbaka till Deluth igen där vi sa hej då innan Caitlyns värdmamma skjussade tillbaka mig och Josi till Hinckley där vi skulle möta Donald och Phyllis igen. Innan det stannade hon dock och visade oss vissa delar av staden, sjukt fin. Är lite lätt avundsjuk på Caitlyn som får spendera sina 10 månader där! Dock var det otroligt backigt eftersom det ligger på en kulle, de kallade de mini San Fransico, men har ju inte varit där så skulle kalla det mini Wellington. 
 
När vi träffade Donald och Phyllis igen åt vi innan vi åkte till Donalds brorson som bor i Wisconsin. Har alltså varit i 4 olika delstater i USA nu! Var sjukt trött när jag kom hem sen igen.
Caitlyns fina glasstårta!
Caitlyn med hennes tårta!
Sjön som stugan låg vid
Några badade...
Josi och mat, "blå" eller egentligen svart nacho-chips.
Fin kväll!
Siluett.
Vi som stannade över, var 3 tjejer till men de åkte hem på kvällen. Jag, Iroda, Caitlyn och Josi.
Duluth är en hamnstad så många skepp som kommer och går.
Jag och Josi i Duluth
Iroda, Josi, Noah, Caitlyn och Jag 
 
 
Just det måste bara tillägga att jag bjöd på chokladbollar som jag hade bakat och Djungelvrål. De gillade chokladbollarna men spottade ut djungelvrålen, fick äntligen den reaktion på det som jag ville se! De andra har inte gillat det men de gjorde inte några större miner heller...

New York dag 2 part 3

Insåg att jag inte lagt upp de sista bilderna från New York, men bättre sent än aldrig right?
Converse! 
Moa och Moa!
 
New York.
 
Kanske inte de roligaste bilderna men ville ändå ha "alla" samlade på bloggen.

"Sooner or later we all end up on the loony bend"

Skulle egentligen lagt upp de här bilderna eftersom min pappa är väldigt nyfiken på hur det ser ut vid "The corner" där vi åker och äter ibland. Så här kommer det:
Skyview road - gatan jag bott på i en månad och en dag nu.
The loony bend, är där vi äter. Står med ryggen år det här och har tagit bilden tvärs över korsningen. Framför oss ser ni en pub där aktivitetsbussen lämnar av mig de dagar jag har volleybollträning.
Puben till höger, till vänster vet jag inte vad det är. Någon byggnad i alla fall.
Och här är alltså "the loony bend" Kommer in till puben direkt så får man gå till vänster för att komma till resturangen - som har 5 bord.

Hoppas du är nöjd nu :) Kom inte på tanken på att ta kort därinne förrens nu, så det får kanske bli nästa gång!

Renaissance festival

Så det var alltså på en renässansfestival jag var på I lördags med min amerikanska utbytesorganisation. Fick kliva upp klockan 6.15 på morgonen för Jessica min fd. representant (fick en ny I söndags eftersom Jessica också är min värdsyster och det inte är tillåtet att vara båda hostsister och local representant). Åkte och hämtade upp en nosk tjej på vägen och kom fram till festivalen ca kl 10. Vi var en hel del som var där så vi delades in i grupper med ca 4-5 stycken i varje. Min grupp och en annan grupp slog ihop oss till en så vi var lite större. Sedan fick man gå runt i gruppen och kolla på olika teatrar, olika affärer där man kunde köpa saker osv. Tror bilder förklarar festivalen lite bättre än ord! Varning för bilbomb, 29 bilder har jag här OK? Here we go.
 
Ingången till Festivalen.
Min grupp. Från vänster uppifrån: Mexico, Spanien?, minns ej, Italien, Australien, Sverige (nehe?) Australien igen och Kina.
All möjliga människor var utklädda till olika saker. 
Köpte jordgubbar doppade i choklad här. Dyrt men mums vad gott.
Ett slott som man gick in i och fick se olika sätt som människor blev torterade på förr i tiden, om ni är känsliga hoppa över de 2 nästa bilderna + text.
Man fäste alltså en tråd till tungan som man sedan fäste en sten på. Så sjukt obehagligt.
Detta var det värsta jag såg. Man fäste en bur med möss på fångens mage, sedan la man kol på buren så att mösssen började gnaga sig ner genom buren genom fångens mage och inälvor för att komma ut. Så sjukt äckligt!
Flaskor.
Några av byggnaderna.
Jag och Caitlin blev fairydusted.
Drakägg! Ville nästan ha ett men var lite för snål. *Onödigt*
Australienarna blev spådda av en spågumma.
Under tiden försökte vi på att, ja jag vet inte men svårt var det!
Det fanns kameler!
Och elefanter!
Åt mitt första Turkey-leg. Så sjukt äcklligt när man tänker på det egentligen men det var gott. Orkade typ äta 1/3 av det.
"Ladies of Levitation"
 De sjöng väldigt vacker för Caitlyn hehe
Lite folk
Minland.
"The enchanted forest" och typ halva gruppen.
Mee.
Cailtlyn
Teater där de tog upp olika människor från publiken som blev anklagade för olika saker. Sjukt kul!
Jag och lite folk.
Stod typ och kollade på ett par som gjorde vaxhänder. Blev sjukt bra! Dålig bild.
Jättegod muffins som Caitlyn köpte som jag också fick smaka. 
 
 
En till video. Ser ni den röda saken till vänster? Det var en man som blev fastspänd där och sedan snurrade de den samtidigt som de kastade knivar mot den. Sjukt läskigt.
 
Var där ca 5 timmar vilket var ganska lagom tycker jag. Sedan åkte vi till hotellet där vi skulle bo, åt Pizza, pratade med olika människor spelade spel mm. 
På Söndagen försov vi oss, eller 3 av 4 gjorde det. Den fjärde hade packat ihop sina saker och gått utan att säga något. Så vi hann inte äta frukost utan fick skynda oss att packa våra saker och äta frukost till Biblioteket där vi gick igenom alla regler osv ännu en gång. Känns som jag kan dem ganska bra nu.
Sedan bar det av hem igen. Blev lite avundsjuk när alla bodde typ 10-30 min från hotellet medan jag hade typ 3-4 timmar, fast vissa hade ännu längre.
 
Caitlyn fyller år på Lördag så då ska jag till henne och fira henne. Hon bor ca 2 timmar bort så ska sova hos henne i hennes värdfamiljs stuga, tycker det är väldigt snällt av mina värdföräldrar att köra mig, vi ska mötas upp så de bara behöver köra halva vägen men det är ju ändå 2 timmar för dem tur och retur på både Lördagen och Söndagen. 
 
Något tråkigt som har hänt (inte mig men mer allmänt) en tjej i min skola dog i Fredags. Hon blev överkörd av en bil och dog nästan omelebart. Jag kände henne inte men eftersom det är en liten skola så gör alla andra det. Så himla hemskt. Alla ska bära något grönt imorgon till hennes ära (det var hennes favoritfärg), men jag äger inget grönt så får hoppa det. På Onsdag så slutar skolan 1 stället för kl 4 för då är hennes begravning.
 
Blev visst ett ganska ledsamt avslut på inlägget, men större delen av det är ju positivt i alla fall. Har en del annat att skriva också men ska sova så får ta det en annan gång. Tror faktiskt att inlägget blev tillräckligt långt ändå, eller vad säger ni?
 

4 veckor i USA

Fredag idag, 4 veckor sedan jag stod på flygplatsen och sa hej då till min(a) familj(er). Känns som typ en vecka sen max. Kan inte fatta att jag inte träffat er därhemma på 4 veckor! Samtidigt som det inte känns som det var alls länge sedan jag åkte så känner jag ändå att jag börjar komma in i rutinerna här:
 
Upp 6.30 efter att snozzat en halvtimme. Fixar mig och äter frukost, skolbussen ska komma 07.18 men kommer ofta tidigare (typ 7.10) så då blir det lite stressigt. Skola --> Volleybollträning --> Hem, äta, duscha, läxor, kolla datorn och sedan sova i princip.
 
Lite ändringar har ändå hänt sedan sist, bytte min Algebra II till Precalculus eftersom jag tyckte att den första kursen var för enkel. I den nya klassen har jag också fler människor att prata med så det är bra. Vill dock ha tillbaka matteläraren till Algebra II även om min nya lärare också är bra.
I och med bytet av matteklassen fick jag byta från American History till American Goverment. Samma lärare men men en årskurs lägre. Tycker än så länge att American History verkar intressantare är fler termer i Am.gov. som jag inte förstår. Det bästa med bytet är nog ändå att jag blir av med skolans 2 tjockaste böcker. I den nya matteklassen har vi löspapper vi får uppgifter på och boken för Am. gov är några 100 sidor tunnare än Am. History boken så +++ på det.
 
 
Idag var också första gången jag tyckte Study hall var kul! Pratade med Lan, en utbytesstudent från Kina och en tjej som heter Amy som jag har några klasser tillsammans med. (VARNING FÖR MATTENÖRDSSNACK) Vi hjälptes också åt med matteläxan eftersom vi hade lite problem med att lösa ut en ekvation som innehöll x^4. De använder också en annan formel än pq-formeln så jag fattar i princip ingenting, men använder min kära pq-formel ändå. Förklarade faktiskt hur man gjorde med den för Amy, och hon tyckte att mitt sätt var enklart än lärarens! 
 
Volleybollträningen då? Mia hjälpte mig idag och lärde mig hur man VERKLIGEN skulle göra. Innan har de bara varit typ "Gör som alla andra" men hon lärde mig verkligen hur jag ska göra så det var jättebra. Hela tiden "Stay low" så fick så sjukt ont i låren efter ett tag. Är liksom inte så van vid att böja knäna så mycket jag kan samtidigt som jag putar ut med rumpan och fram med armarna. Kommer nog kännas imorgon. Fick också in en del felträffar på "knölen" vid min högra tumme, så den är typ rödblå nu och gör ont när jag rör på den. Men fick i alla fall in några ordentliga passningar idag, tyvärr kan jag inte säga att jag gör speciellt mycket framsteg på mina servar. Men ska fortsätta kämpa! 
 
 
Sen jag har kommit hem har jag inte gjort så mycket. Har provat en ny Ben&Jerry's smak. Blueberry Cheesecake. Älskar bitarna av cheesecake (mest "cake" delen). Egentligen delar jag och Josi på glassen men hon äter inte alls speciellt mycket av den så det mesta slinker ner i min mage. 
 
Imorgon åker jag, Josi och vår lokala representant Jessica ner till "The cities" dvs Minneapolis St Paul. Är något som våran amerikanska organisation fixar så vi blir fler utbytesstudenter, ska bland annat hämta upp en norsk på vägen också och sedan får vi se från vilka mer länder det blir. Ska bo på ett hotell en natt och gå på något "fair" med teater eller något om jag har fattat det hela rätt? Får återkomma med vad vi gjorde när jag kommit hem igen. Kommer hem igen på Söndag vilket betyder att jag inte kan skypa förrens på Måndag mer er därhemma, men då har jag ju lite mer att berätta om också. 
God glass, men föresdrar nog Half baked 

Ser ni det röda nedanför tummen? Är helt svullen om man jämför tummarna.
 

Laybor day

Igår var det Laybor Day här i USA, har ingen aning om vad det är men vi fick i alla fall en extra dag ledigt under helgen med 4 dagar ledigt istället för "bara" 3. (Hur ska det gå när jag kommer tillbaka till Sverige?) Gjorde inte så jättemycket, jag och Josi har köpt ett Monopol för 12$ vilket betyder att vi fick betala 6$ var ca 40 kr. Billigt! Så vi spelade det lite sedan kom Phyllis och Donalds son med ett schackspel (om ni bara visste vilka problem jag hade med att skriva schack) med jättefina pjäser så vi spelade det också! Jag vann på båda spelen. Och nej mamma jag fuskade inte.

Schackbrädet
 
Skolan lunkar på, börjar komma in i det på riktigt nu. Idag var det volleybollmatch på kvällen och då klär alla tjejer i laget upp sig i klänningar/kjolar och klackskor. Lite skillnad mot hur de brukar vara klädda så man ser verkligen när det är matchdag! Kunde tyvärr inte kolla eftersom jag inte hade någon skjuss hem men ska se till att jag kan gå på nästa hemmamatch!
 
Har haft 3 prov än så länge, i Interior design, American Storage (historia) och i Matte. Fick A på alla proven utan att ha pluggat speciellt mycket så det säger väl en del. Är a,b,c och d alternativ på ID och AS provet, och på ID fick man först kolla på provet i 3 minuter, sedan kolla upp de svaren man inte visste i boken under 3 minuter och sedan börja med provet. På matteprovet fick man ha sina anteckningar bredvid sig hela tiden. Hade tagit med mig fel anteckningsblock till  matten så kunde inte svara på de frågorna med namn på saker, men läraren såg det så då fick jag hämta boken i skåpet och skriva i svaret på de sista frågorna innan jag lämnade in provet.
 
Min busschafför verkar inte gilla mig och Josi, vi verkar typ göra något fel varje dag. Idag kom bussen 8 minuter för tidigt så då blev det lite panik, fick springa ut till bussen med bara en sko eftersom gångvägen till bussen är så "lång". Donald står vid fönstret varje morgon och kollar när bussen kommer och ropar sedan på oss när han ser den. 
 
Vet inte om du läser min blogg Frida och om du gör det kommer du säkert inte ihåg när vi pratade om när du gick i Linköping. Men i alla fall så sa du att du tyckte det var skönt med 1 timme på tåget innan du kom till skolan och jag tyckte det var lustigt när man istället kunde sova, men jag måste bara hålla med dig! Tar ca 30 min till skolan varje dag och under den tiden lyssnar jag på musik och kan verkligen vakna upp "på riktigt" istället för att gå runt som en zombie typ.
 
Har tränat lite idag och gjort dagens läxor. Har ett prov imorgon i Senior economic så ska kolla lite på det, men det lär inte vara för svårt. 
Värmen håller i sig här borta i alla fall. Tagen ca kl 7 på kvällen. 

Amerikansk fotboll

Igår var jag på min första fotbollsmatch, Onamia mot McGregor. Fattade inte speciellt mycket mer än att man ska få över bollen på motståndarnas sida, men vi vann i alla fall med 68-12 så det var bra! Bilresan upp tog ca 1 timme, åkte med en tjej som heter Alex i hennes truck och 4 andra tjejer. Musik på hög volym och jag kände igen ca hälften av låtarna så det var ok.
Kändes inte som vi kollade på matchen speciellt mycket, tog mest massor av foton och skrek när det blev touchdown (som jag knappt vet vad det är, skrek bara när alla andra gjorde det). 
 
Kom tillbaka till Onamia ca kl 11 efter att stannat på vägen ibland för att ta fler foton. Åkte hem till Mia, där åt vi (jag, Mia, Josi och Alex) lite mat och satte sedan på "the hungergames" och kollade på den. Fick smaka sötpotatischips. Smakade annorlunda men helt okej. Somnade efter typ halva filmen. Vaknade runt klockan 9 och åt frukost, smakade frensh toast (fattiga riddare?), såg ut som vanligt rostat bröd men var mjukare och smakade som kanelbullar. Man skulle tydligen hälla på Sirap också, men det var gott! Kollade färdigt på hungerspelen och sedan körde Mia mig och Josi till skolan där Donald skulle hämta upp oss! Så nu är jag "hemma" igen, och har inte så jättemycket att göra.
 
För att samanfatta inlägget var det en bra kväll, där jag lärde känna olika människor lite bättre!


Seniors!

Josi, Mariah och jag

Jag, Josi och Alex

Jag, Josi, Alex, Mariah, Mia och Summer

Halvt misslyckad pyramid
Alla på en hög...
Josi och Mia
Josi, Ashley och Summer
 
The football team.
 

RSS 2.0