Fråga och Svar

Hej! Älskar att läsa och se bilder från ditt år i USA... det får mig att längta mer och mer tills jag ska boka ett år 2015-2016 (förhoppningsvis) Har lite frågor om du vill vara så snäll och besvara: 
-vad har du med dig för kamera +objektiv+tillbehör? 
- Vad jobbar DINA föräldrar med? (mina säger att det bara är barn/ungdomar med rika föräldrar som kan åka och det gör mig så ledsen:( ) 
-Vad äter du till frukost? 

Hej! 

Först och främst tack!

Min systemkamera är en Pentax K-x. Mitt objektiv är det som jag fick med kameran när jag köpte den, pentax 18-55. Fotar också en del med min kompaktkamera Canon Ixus 115 HS.

Ärligt talat vet jag inte exakt vilken position mina föräldrar jobbar med (dålig dotter?), men för mig har det nog inte spelat någon större roll heller. Sen jag var liten har de sparat pengar på ett sparkonto till mig som jag skulle få när jag fyllde 18. Större delen av det som vi betalade för året kommer från det konton. Resten av pengarna som jag använt här borta jobbade jag ihop under sommaren innan jag åkte. Jag hade väl ganska tur på det sättet,utan det sparkonton hade jag inte kunnat åka och alla har väl inte tillgång till ett sådant konto heller. Men jag har läst om andra utbytesstudenter som har jobbat ihop i princip hela summan som det kostar för att åka som utbytesstudent, så helt omöjligt är det inte.

Till frukost när det är skola äter jag oftast havregrynsgröt. Jag börjar tröttna lite på det men det går snabbt och håller mig mätt hyffsat länge. På helgerna går det sämre dock. Om jag är duktig äter jag en macka och lite yoghurt, annars blir det ganska ofta ett glas oboy, en "bar" nutellamacka eller i värsta fall ingenting. Är ingen större frukostmänniska egentligen, jag bara tvingar mig själv att äta när jag går i skolan för att inte gå runt hungrig. Oftast vaknar jag så sent på helgerna också att det inte är någon större del att äta en stor frukost eftersom vi äter lunch runt 12-12.30. När jag sovit hos vänner här borta brukar jag dock äta amerikanska pannkakor med syrap, eller franska riddare.

 Hoppas att det svarade på dina frågor!frå


7 punkter

Om någon vill börja jobba med att skapa bra rukriker åt mig så är ni jättevälkomna!
 
- På engelskalektionerna läser vi böcker hela tiden. Har ca 3-4 kapitel till att läsa dagen efter i princip hela tiden, och sedan diskuterar vi det vi läst samt får frågor att svara på under lektionstid. Gör inte mig så mycket, men jag tycker synd om dom som öäser sakta. Är dock glad över det här med att hålla långa tal hålls till ett minimum.
 
- Idag på Spanskalektionen kom en kille som hade bott i Spanien i 3 år till oss. Halvt på Spanska halvt på Engelska förklarade han hur tjurfäktning gick till, och vi fick spela matadorer, tjuren och pikadorer (och allt annat vad det nu heter) samtidigt som han förklarade. Flummig lektion. Under en tjurfäktning dödar de 6 tjurar. Han hade varit på 6 olika thurfäktningar och har alltså sett 36 tjurar dödas. Sjukt.
 
- Vill bara försöka förlöara lättnaden som uppstpr när jag har gått de 100 metrarna från bussen till dörren till huset. Det är minst -15 grader här mest hela tiden, och även om jag vet att det är ungefär lika kallt hos er just nu så är den en pina att gå de där 100 metrarna. Ser inte fram emot nästa vinter när cykeln åker fram igen. (Även om jag saknar min cykel jättemycket).
 
- Hade hoppats på en så kallad snow day igår dvs att vi är lediga från skolan. I princip alla skolor i närheten fick ledigt förutom vi. De försöker att ha så få snow days som möjligt eftersom vi bara har skola 4 dagar/veckan.
 
- Var en föreläsare i skolan igår som berättade om Rachel's Challenge. Vet inte hur jag ska kunna förklara det på något bra sätt utan att skriva en hel uppsats - något som jag inte har lust med, men det var i alla fall en väldigt inspererande sann historia om en tjej som dog i en skolskjutning för 14 år sedan, men som med sin snällhet och medkänsla för andra människor startat en stor slags rörelse för att få människor att agera bätre mot varandra. Hittade en video på youtube, inte alls så bra som det vi såg på skolan men en liten blick av det är det i alla fall. Det får en att tänka lite.
 
 
- Åkte och shoppade i Söndags igen och gjorde slut på min veckobudget på ett par jeansleggings, converse (behövde nya skor som jag ska ha i Californien, lite för kallt för dem nu) och telefonkort. Hatar att betala för telefonkorten, onödigt dyrt för något som jag bara använder 1/20 av. Men är bara 3 telefonkort kvar att köpa nu, vet inte om det är bra eller dåligt.
 
- Tänkte visa hur betygsystemet visar på papper här borta, så har tagit en printscreen på mina uppgifter samtbetyg i Engelska (har haft flest uppgifter i det ämnet)
 
Tror jag har nämnt det innan, men som ni ser är allt i poängform, poäng som inte är speciellt svårt att få så länge man gör sina läxor (i många fall behöver det man gör inte ens vara rätt, så länge man gör det).
 
 
Var nog allt för nu. Så skriv hej eller något om ni läste det. Kram

Engelskaprov

Ska ha engelskaprov imorgon på en bok som vi har läst den senaste veckan. (Här läser man ut en bok på ca en vecka i stället för en månad som i Sverige). Inget ovanligt med prov direkt, vi har 1-2 prov i veckan, men proven här borta är lite annorlunda än de i Sverige.
 
 
Ovan ser ni vad vi behöver kunna till provet. Alla personer som nämns måste vi kunna para ihop med rätt påstående. Alltså dra linjer. Samma sak med termerna. Alla platser de var på i boken måste vi kunna i rätt ordning, dock kommer namnen stå på provet, så i behöver inte lära oss stavningen eller något. 
Sen 7 frågor med korta svar, 15 sant eller falskt frågor och 30 multiple choice frågor (4 alternativ). Eftersom vi inte hade gått igenom 2 av svaren på frågorna som kommer på provet skrev hon upp det på tavlan också.
 
Sist av allt fick vi läsa de 2 essay frågorna som kommer komma på provet imorgon, och skriva ner dem om vi vill. Jag klagar inte direkt, tänkte bara visa lite av skillnaden mot Svenska skolan. Vi har inga direkta diskussionsfrågor, att veta exakt vilka platser som huvudpersonen åkte mellan är mycket viktigare. 
 
 
 
Tvingade Josi till att ställa upp som ansiktsmodell, jag tyckte det var jätteroligt, hon tyckte inte det var lika kul. Men jag tycker hon är så söt med allt skägg och sin lilla mustasch som sitter ÖVER näsan.
 
 
Förresten, 2 dagar i rad! Rekord eller?

Snowday!

Hej!
I fredags hade jag min första snowday. Vaknade upp som vanligt kl 6.30 när Josie som redan var i princip klar för skolan kom in och sa att jag kunde somna om igen för att skolan var framskjuten 2 timmar. Låg typ och skrattade av glädje 10 minuter innan jag somnade om. 2 timmar senare kommer Donald in och säger att skolan är inställd helt så jag tog sovmorgon till 11. Bra start på en lång helg!
Dagen spenderades med skype där jag fick veta att min resa i Februari äntligen var inbetalad. Så 27 Februari åker jag till Kalifornien! Sedan gick jag och Josie ut och gjorde en jättevacker snögumma, eftersom det för en gångs skull var kramsnö. Resten av dagen kollade vi mest på Grey's Anatomy. 
 
I lördags hämtade Jessica upp oss för en utbytessträff i St Cloud. Först blev det pizza och prat med andra personer (varför är det så många tyskar i Minnesota?) innan vi gick för att se en musikal, Annie. Den var bra även om jag och Josie fick platser ifrån alla andra och missade de 10 första minutrarna. Fick också ställa frågor till regisören av musikalen efteråt, och det var faktiskt intresannt. Efteråt åkte jag Jessica och Josie till och kollade på en annan utbytesstudents hockeymatch. Kan säga att jag nog föredrar att titta på killar som spelar hockey, det var lite väl segt för min smak. 
Innan vi åkte hem igen åt vi på en Indisk resturang. Maten var jättegod (lite variation på det jag har ätit det senaste 5 månaderna). 
 
I Söndags och Måndags hände inget ovanligt. Åkte och handlade som vanligt och köpte ett ljus med doft av Peach and mango. Så gott!!
 
Måste även tillägga hur mycket jag älskar mina lektioner för tillfället. Allt flyter bara på så himla bra! Mycket bättre än förra terminen. 
 
Har egentligen flera bilder att visa, men det får bli en annan gång (jag är så bra på att hålla mina "löften"). 
 
Tills nästa gång!

Basket, Anniversary och Shopping!

Hade en väldigt bra helg!
På Lödagen fick jag gå upp relativt tidigt för vi skulle till skolan för att kolla på basketboll. Var 4 matcher under dagen, JV och Varsity för både tjejerna och killarna. Tyvärr var det bara killarna i Varsity laget som vann men det var kul ändå. Åkte också med Summer för att köpa en kycklingrulle och läsk (21 kr!!) på Dairy Queen och fick knappt komma tillbaka till skolan igen.
 
På Söndagen sov jag ut och skypade sedan med mina familjer. På kvällen åkte vi till en resturang knappt en timme härfrån för att fira Donalds och Phyllis 49:e bröllopsdag. 4 av deras 5 barn var också där, så det var kul. Jag åt en jättegod pastarätt med jätteräkor och något annat skaldjur som jag inte kommer ihåg vad det var, men gott var det i alla fall.
 
På Måndagen åkte vi och handlade och jag gjorde av med en del pengar. Köpte ett par nya hörlurar, en ny webbkamera och 2 tröjor. Har nu under mina 5 månader här (japp har varit här i 5 månader nu!!) tagit sönder 2 par webbkameror och 5 par hörlurar. Känns bra det där. Tröjorna var i alla fall billiga, orginalpriset var 34$ för båda, jag fick dem för 18.
 
Andra veckan tillbaka i skolan och den här veckan ska vi ha total 4 test. Väldigt enkla, men det är ju ändå lite som man måste läsa på inför dem. Ingen vila. Måste fortsätta med att säga hur mycket jag älskar mina nya lektioner, och hur mycket mer jag ser fram emot skolan nu än vad jag gjorde förra terminen. Hoppas det fortsätter så.
 
Tänkte bjuda på några olika bilder från jullovet eftersom ni inte fått några innan.
Onamia Panters JV team
Josie exhalterad över matchen.
Jag lånar Josies mössa. Typ fösta gången jag kan låna kläder av någon jag bor med. Hon har tex en svart kofta som hon inte använder, jag har försökt hitta en liknande kofta här borta men alla sitter så konstigt.

Mörk bild, men så såg i alla fall våran minijulgran ut. 
 
 

Back to school

Till skillnad från er i Sverige så har jag redan börjat skolan igen efter ett kort men välbehövligt jullov. Får väl trösta mig med att det bara är drygt 70 skoldagar kvar, och sedan har jag mer än 3 månaders sommarlov innan jag går tillbaka till Holaveden i Augusti.
 
Schemat blev lite förändrat än vad jag skrev tidigare. Mitt nya schema är istället:
 
Study hall
Weightlift training
Senior economy
Creative food
PreCalculus
English 10
Spanish III
 
Än så länge är jag mycket mer nöjd med mitt schema än vad jag var förra terminen, men det kan ju ändras. Efter ett snabbt tal i gympasalen om skolans säkerhet (efter skolskjutningen i Connecticut i december) så hoppade vi direkt in i våra nya klasser. Är så glad över att min Study hall numera är i bibliotket med supersköna soffor i stället för träslöjdssalen som bara har hårda pallar. 
 
Weightlift training bytte jag till mig i morse för att de hade från början placerat mig i American art history, kändes inte direkt som min grej även om Wightlifting inte är det heller. Har i alla fall ett "schema" med ca 20 olika övningar som vi ska göra nu första veckan för att se om vi har förbättrats mot slutet av året. Kan säga att jag märkte av mina icke-existerande armmusker, men det gick faktiskt bättre med magövningarna. Önskade dock att jag hade klassen i slutet av dagen istället för så tidigt, med tanke på att man inte duchar här efteråt vilket är mindre fräscht.
 
3:e och 4:e timmen har jag samma lärare, men hon var borta idag så vi gjorde ingenting. Otroligt segt. Var dock bättre 4:e timmen då lite roligt folk kom. 
 
PreCalculus och Engelska är samma som förra terminen, men Spanskan är ny. Var en otroligt flummig lektion. Vi är 9 personer i klassen och alla pratar i munnen på varandra, för det mesta om saker som inte har något som helst med Spanien att göra. Läraren intervjuade oss en och en inför hela klassen om vad vi hade gjort på lovet och lite andra saker som han kom på att fråga. Rörig klass, ändå är det bara seniorer. Insåg också hur mycket Spanska jag har tappat de här 7 månaderna. Någon frågade mig enkelt jag var ifrån och jag fick hjärnsläpp. Hoppas att det kommer tillbaka lite i alla fall.

 
Imorgon är det basketbollmatch hemma igen som jag har tänkt gå på, vilket betyder att jag inte kommer hem förrens 9-10 beroende på hur mycket vi vill se av varsitys match. Deras matcher är oftast roligare att kolla på, men jag vill gärna fixa en del saker här hemma också utan att gå och lägga mig för sent. 
 
Åt förövrigt mina första köttbullar på ett halvår, visserligen italienska men det var väldigt gott ändå.
 
Bildlöst inlägg idag, men tror ni fick tillräckligt på nyår för ett tag, även om det inte var så USA relaterat.
 

RSS 2.0