Happy Thanksgiving!

Är som ni kanske vet thanksgiving här i USA idag. Min värdmamma jobbade så vi ska fira på Söndag istället, men jag firade med pumpkin pie och varm choklad. Åt Pumkin pie för första gången i måndags och det är mer än okej. Inte det godaste jag ätit men det funkar. När jag smakade det första gången tyckte jag att det påminde lite om mjuk pepparkaka men är inte lika säker efter att ha ätit det två gånger till.
 
Började också snöa här idag, var ganska varmt imorse när de andra vaknade, kanske 10 grader men nu är det ca -5. 
 
Fick också mitt första Hall Pass i veckan. För att gå ut i korridoren under lektionstid behöver man egentligen ha ett hall pass men nästan alla lärare struntar i det. Tycker personligen det är ganska onödigt, vad kan hända om man inte har det liksom men det är ju deras regler så är bara att göra som de säger.
 
 
Har också betalat för nästnästa helg då det är en trip med andra utbytestudenter till Mall of America, det största shoppingcentret i hela USA! Ska väl inte handla för mycket, men har tänkt köpa några julklappar till mig själv i alla fall.
 
Hittade också en chokladkalender här borta med 24 luckor. Blev lite förvånad, trodde inte att de hade det här men var såklart tvungen att köpa den.

10 things

  • Bakar Pumkinpie som vi ska sälja i skolan på Interior design lektionerna. Mycket roligare än att rita hus! 150 pajer ska bakas på 3 dagar (6 andra klasser som bakar dem också).
  • En lista har satts upp runt om i skolan på alla som har A i alla ämnen och Alla som har minst B i alla ämnen (2 seperata listor). Tycker det är jättekonstigt, skulle aldirg hända i Sverige.
  • Har en uppsats som ska vara inlämnad på Onsdag som måste vara på 10 sidor. Om man har mindre antal sidor försvinner 10% av betyget för varje sida man missar. Vadå kvantitet framför kvalité? 
  • Har redan börjat pyntas för fullt på vissa hus här borta, inte riktigt vad man är van vid med alla ljus som blinkar i olika färger och uppblåsta tomtar och renar i naturlig storlek på gräsmattorna
  • Kan fortfarande inte släppa att amerikanarna tycker det är helknäppt med ketshup på pasta.
  • Ska gå och kolla på Breaking Dawn i veckan (förhoppningsvis). Här kostar det 8$ för filmen dvs ungefär 50 kr. 
  • Filmerna som går på bio här visas 2-4 gånger varje dag i flera veckor. Bion ligger utanför Onamia som är otroligt mycket mindre än Tranås där man har tur om en film visas 4 gånger totalt.
  • Äter för närvarande lunch i ett av klassrummen med några andra tjejer, finns micro i klassrumet bredvid vilket betyder att jag nu kan äta varm RIKTIG mat i skolan.
  • Fick jordgubbar idag under lunchen av våran vikarie. GOTT!
  • Äter efterätt här ibland, åt en jättegod mintchokladpaj förut. Nyttigt? Nej men otroligt gott!
 

Varför måste de göra burgare av allting?

Citat från Josie, och jag håller med. Det kött som inte är kyckling här borta har i prinip alltid varit burgare, spelar ingen roll om det är hamburgare, fiskburgare eller något annat. De 3 rådjuren som de sköt har de nu malt ner och vi (phyllis) ska göra burgare på dem. Var med när de malde köttet som hade blivit styckat sedan tidigare och då åkte vi till Phyllis syster och hennes som hade en maskin som malde ner köttet. Är ju ingen storstadstjej men känns ändå att det här är hur långt bort man kan komma från vad jag är van vid (förmodligen inte men känns så just nu). Känner mig ganska malplacerad då.
 
Till lite annat, idag är det 100 dagar sedan jag lämnade Sverige. Ganska sjukt ändå! 
En tripp till Mall of America är planerad första helgen i December. Lite annat är på gång också men det känns som allt tar så lång tid med alla påskrifter man måste ha och fixa små saker. Ser fram emot det dock!
 
I Söndags var det veterans day här i USA som är en officiell helgdag. Hade ingen aning om det förrens i Tisdags då det kom några gamla soldater och pratade. Var ganska segt, speciellt eftersom det var under min study hall, hade hellre missat Senior Econ eller något.
 
Är kort helg den här helgen eftersom det är Thanksgiving på Söndag så är vi lediga Torsdag - Måndag nästa helg istället. Kommer nog inte fira Thanksgiving så mycket på den rätta dagen eftersom Phyllis jobbar då, men vi ska tydligen fira det nästa Söndag istället men skönt med långhelg i alla fall!
 
Igår var vi och kollade på skolans musikal som de spelade upp. "Little Women" hette den och hade aldrig hört talas om den innan men den var i alla fall jättebra! Var också gamla plansher från gamla musikaler som de hade ställt upp från 60- eller 70-talet. Kul att se!
 
Tog inte så många bilder, och de flesta var inte speciellt bra men här är några i alla fall.
 
Tänker alltid på saker som jag ska skriva men när jag börjar med inlägg så bara försvinner det ur hjärnan. Har inte så mycket att tillägga just nu, får börja skriva upp det direkt vad jag vill skriva om.

Livet hade varit så mycket enklare om man inte behövde komma på rubriker till sina inlägg.

Var visst en vecka sedan jag skrev något här borta, förlåt (pappa) för det.
 
Kan börja med att säga att det blev bild 4 och 2 som jag skickade in. Egentligen fick bebisbild nummer 1 mer röster men jag fick för mig om att det var tvärtom så då fick det bli så.
Om vi fortsätter på andra inlägget kan jag också meddela att efter det träningspasset hade jag träningverk i 4 dagar efteråt. Är så otroligt glad över att vi inte har trappor i skolan, för skulle inte klarat av att gå i dem pga mina lår.
 
Det ligger snö på marken här borta just nu och det är svinkallt ute. Fick också av misstag syn på det döda skinnlösa rådjuret som hängde i garaget när jag skulle gå ut till bilen. Skulle nog kunnat klara mig utan det.
 
Den andra måndagen varje månad här borta i Onamia finns det ett ställer som Donald och Phyllis går till för att få mat. Man betalar 15$ vid ingången och sedan får man olika saker i 2 stora containrar. Idag fick vi bland annat 24 yogurtar, massor av pannkakor (amerikanska såklart), 2 förpackingar med pinnglass (root beer glass...) 2 fulla säckar med potatis och två med lök, 2 långa brödlimpor, typ 24 pepsi (fast med vanilla/cherry smak. Smakar mindre gott), "chokladpluttar", kyckling, pommes mm. Kommer inte ihåg allt men det är så otroligt mycket. Är alltid lika kul när de kommer hem för att se vad man ska få äta de kommande veckorna. 
 
Annars har väl inte så jättemycket kul hänt i helgen, vann över 3 amerikanare och en tysk på Monopol, trots att jag knappt hade några gator i början, men lite byten från en av amerikanarna gjorde att jag var den enda som hade gata med hus på ganska länge.
 
har också köpt nya minihörlurar (skulle vara så himla rik om jag inte behövde hörlurar) med ankare på för 4$. Trodde de skulle kosta 8$ först och tyckte det var billigt. Ser att glittret eller vad man kallar det har börjat ramla bort, men är inte så mycket för det ändå. Istället för sladdar är det trp snöre(?) istället. Får se om det är bättre eller inte. Hittade också Milka choklad på Walmart. Är ju inte Marabou men Europeisk är mycket bättre än Amerikansk. 
 
Och där tog det stopp, har ingen aning om vad jag ska skriva mer. Kan i alla fall meddela att det planeras lite roligare saker längre fram just nu, men skriver om det när allt är helt klart!
Kramar

Senior Pictures

Ännu en helg har gått och i slutet av denna veckan börjar min 4:e månad här borta!

Nu i helgen började rådjursjakten här borta, något som är vädigt stor och väldigt många deltar i. Har sett en del bilder på facebook från några i skolan som har jagat och fått ner några rådjur. Några av Donalds brors barn och barnbarn om jag uppfattat det hela rätt har varit här över helgen och de fick 2 rådjur. De hänger ute i en av ladorna nu, men jag har inte mod till att gå ut att kolla. Fick se de blodiga knivarna och det var mindre trevligt. Tydligen kan jag som utbytesstudent jaga här borta utan license, men jag trorfaktiskt jag hoppar det.
 
Har knappt varit ute under helgen heller eftersom det finns risk för att bli skjuten då. Donald berättade om en kvinna som hade gått för att hämta posten för några år sedan och blivit skjuten. Men jag var i alla fall tvungen att gå ut och ta bilder för yearboken här borta eftersom de ska vara inne i slutet av helgen, så tänkte be er om lite hjälp att välja vilken jag ska ta.
 
1-5 skriv bland kommentarerna vilken ni tycker jag ska välja. Inte världens bästa bilder eftersom:
1. Till skillnad mot många andra har jag inte så bra fotoface
2. Det var kallt ute!!
3. Jag inte anlitat en professionell fotograf som 98% av de andra seniorerna på skolan. Tog bara min kamera ställde in inställningarna och lät Josi trycka på avtryckarknappen några gånger.
 
Känns som det finns roligare saker att lägga pengar på en än fotograf, sen är ju inte årsboken direkt billig heller men den är ett måste att ha!
 
Har också fått två bilder från när jag var bebis skickat av mamma, och måste nu välja en av dem också. Så ni får gärna hjälpa mig med det också! (men prioritera bilderna över)

 
Det som kommer vara med är en bild på oss nu, en bild på oss som bebisar samt vad vi gillar att göra på fritiden. Ska tydligen bli en sida i boken om oss utbytesstudenter också (bland alla andra sidor om football, volleyball, musical och homecoming mm.)
 
Ligger ganska så mycket minus på träningen här borta, men idag tog jag tag i det lite, körde programmet nedan fullt ut vilket tog ca 40 minuter (inklusive en hel del pauser). Trodde aldrig jag skulle klara det, men ibland är det bra att vara envis! Är otroligt stolt över mig själv just nu.Förväntar mig att ni skickar ett bra jobbat till mig. Har tagit en dusch nu också så nu mår jag jättebra!
Har också fått in lite extra pengar på banken i födelsepresent från några av er där hemma, Tack så mycket det är välbehövligt.
 
Nu blir det lite matte innan jag går över till att göra något roligare. Vill också säga grattis till Agnetha (igen) som fyller år idag, är visst bara ett par minuter kvar av den 5:e november hemma i Sverige men här är det ett tag till.
 
Hoppas ni har det bra där hemma! Saknar er :)
 

Frågor och svar

Har fått ett par frågor som jag tänkte svara på, den ena fick jag för ett par veckor sedan men hade helt glömt bort den tills jag fick en till idag. Så tänkte att jag kunde svara på båda i ett inlägg.

Hej! 

Efter vilket gymnasie år åkte du? Hur gamla är de som går på high school?:) Känner du dig "gammal" i jämförelse med de andra?:) Kram!


Hej! Jag åkte efter mitt andra år, så jag är alltså 18 nu. De som jag går i samma årskurs som är födda mellan juni 1994- Augusti 1995 någon gång (vet inte exakt) så det är ungefär ett halvårs skillnad mot årskursen i Sverige. Är med andra ord lika gamal som de flesta i min årskurs. 

Däremot upplever jag att de i min årskurs kan vara lite "omognare" här borta. Lektionerna är mycket stökigare och det är lite mer högstadiekänsla över det hela. Man har inte alls samma frihetskänsla som man har på gymnasiet i Sverige.

 

Hej! Tänkte fråga vad största skillnaden mellan skolan där och Holaveden är?:) 
Är också från Tranås, och ska kanske åka nästa år, så din blogg är jättebra att läsa eftersom jag vet precis vad du har att jämföra med:)

Hej! Kul att du också kanske ska åka :) Är väl lite svårt att jämföra holaveden mot skolan i USA eftersom alla är olika, min skola är lite speciell också eftersom vi bara går 4 dagar i veckan. Det innebär längre dagar och vi har i princip inga lov bortsett från jullov. Varje dag här borta har man samma lektioner och inga längre raster. Längsta rasten är lunchen som är på 29 minuter, lite skillnad mot i holaveden när vi har minst 40 minuter lunch och oftast några håltimmar i veckan. Allting styrs efter "the bell" och om man kommer försent får man kvarsittning. 

Uppgifterna vi får i Sverige är helt klart svårare än de här borta, men här är läxorna oftast till dagen efter. Vi har också prov oftare men eftersom de alltid (de som jag har haft) har a,b,c och d alternativ eller "para-ihop-det-som-är-rätt" så är inte proven så svåra heller. 

Här har man också alla lektioner med olika personer, vilket är lite skillnad eftersom i alla fall de första året har 75% av sina lektioner med samma personer i Sverige.

Finns egentligen så otroligt mycket som är olikt med skolan här borta och man jämför med holaveden men detta är lite vad jag kom på nu. Men du får gärna fråga mer frågor om du undrar något.

 


Halloween!

Är alltså Halloween idag, ganska svårt att missa om man är här borta. Vissa personer klädde ut sig i skolan men inte speciellt många, mest lärarna och småbarnen. De var så söta så! Fick också godis idag på bussen på vägen hem. 
 
En kille i min fotografiklass hade på sig en jätteäcklig clownmask, och det var mindre kul när Dina och jag stod i ett kolsvart rum för att fota hennes långslutare-bilder när man ser ett clownklätt huvud täcka hela fönstret till dörren som är ända ingången in. Kändes nästan som ett skräckfilmsscenario där. (Har nog kollat på för mycket skräck den senaste tiden). 
 
Vet inte om jag har sagt det tidigare men folk har så otroligt mycket pumpor här - det är liksom inte ovanligt att ha 20-30 stycken olika utanför sina hus med dekorationer. Därimot har inte vi någon vilket är lite tråkigt. Eftersom vi bor på landet också så kommer det inga barn hit heller, skulle vara kul att ge dem godis annars.
 
 
 "Några" peruker jag hittade i en affär. 
 
Funderar på att färga, vad tycks?

RSS 2.0