Året som gått.

Nytt år i Sverige, men här är det fortfarande några timmar kvar. Nyårsafton betyder tydligen inte så mycket här, så när jag är klar med det här blir det nog bara någon film med Josi. Som jag kommenterat till så många andra svenskar "de har inte ens fyverkerier här". 
 
Januari:
 
Var nog lika trött på snön och kylan som jag är nu. Men jag klarade mig nog ganska bra ändå.
 
Hade ett efterlängtat Harry Potter-marathon med Johanna och hennes syster. Var nog ganska trött efter det men det var det värt. Träffade andra vänner också och gjorde fruktsallad, för jag kan vara nyttig också.
 
Fick hem mitt efterlängtade pass och drömde om varmare breddgrader.
 
Februari:
 
Kollade på melodifestivalen med några av de bästa, ända deltävlingen jag fick se även om det till slut slutade upp med något helt annat. Som vanligt kanske. 
 
Sa hej då till 2 av mina syskon för en mindre evighet, en månad.
 
Skrev en himla massa prov innan sportlovet äntligen kom och efter en hel del strul satt jag äntligen på planet till andra sidan jorden, Nya Zeeland. Tillbringade 2 veckor med mamma, Ingrid, Ellen, Jeanette och hennes pojkvän och klämde in allt som var möjligt. Gick i Nya Zeelendsk skola  2 dagar, chillade på stranden även om det var för kallt för att bada. Besökte städer och såg massor olika ovanliga djur. Såg hål som sprutade ut någon typ av vätska flera meter upp i luften och några andra vätskor som med oliak färger. Gick i grottor och såg hundratals får. Tog för många bilder för mitt egna bästa, svårt att sortera men kul att titta tillbaka på. Såg tusentals rosor och gick på museum. 2 veckor då jag kunde glömma Sverige för en stund och bara njuta av allt som Nya Zeeland hade att erbjuda mig. Tror jag var glad mest hela tiden och min evighetshosta började lossna.
 
Kom hem till ett Sverige med snö igen
Mars:
Mars blev ganska lugn efter februaris stora resa. Firade en del födelsedagar, och åt god tårta.
 
Kollade på finalen i melodifestivalen och var nog ganska glad över att Loreen vann, även om alla inte höll med om det.
 
Började leta oss ut efter en lång vinter, och trots mina 2 veckor i Nya Zeeland var jag lika blek som vanligt. Någonstans i mitten av mars tog vi fram våra kameror, och försökte kanske få fram några seriösa bilder. Gick sådär.
 
Åt pizza ute i kylan vid ån, innan jag äntligen fick se Hungerspelen som jag längtat efter så länge.
 
Började prata om utbytesår och blev förvånad över hur bra det gick att övertala mina föräldrar här. Hade en intervju med en representant från Explorius och någon vecka senare var jag accepterad. 
 
April:
 
April kom och jag hade fullt upp med att fylla i papper inför USA, ändå han jag med en hel del annat.
 
Vi köpte fina påskägg och la godis i dem och gav bort till varandra. 

Jag firade ännu mer födelsedagar och fick äta god mat och ännu mer tårta.
 
Åkte till Gränna, enligt tradition med mamma, syster och bror. Vi åt världens godaste pizza och tog bilder i aprilkylan. 
 
Maj:
 
 
 
Wow maj var en väldigt händelsefull månad. Det blev varmare och vinterjackor byttes ut mot solglasögon och shorts.
 
Kollade på de dåvarande treorna när de gick på röda mattan till balen. Tog oss in på en ungdomsgård, fick gratis våfflor och kollade på Eurovision. 
 
Mer kalas och den här gången var det farfar som fyllde jämt. Firades med att gå på ett bilmuseum och äte gott. 
 
Hälsade på mormor i hennes stuga, men blåste mest såpbubblor, åkte båt och åt årets första jordgubbar istället.
 
Inställda lektioner gav oss tid för fika på stan, och grillkvällar började ordnas. Andra dagar gick vi bara runt tillsammans.
 
Matilda fick sitt efterlängtade körkort, så hon, jag, Frida, Sarah och Maria tog bilen till Mjölby för att äta på McDonalds, Burger King och Max. Lyxigt värre.
 
Klippte mitt hår kortare än vad jag egentligen ville, vilket resulterade uppsatt hår en längre tid
 
 
Juni:

 
Åkte till Gränna med klassen och kom fram nästan helskinande förutom en tant som backade in oss. Fikade på ett dyrt fik, spelade minigolf och åt den godaste pizzan återigen. 

Skolavslutningen var lite bitterljuv, äntligen så fick jag det långa sommarlovet som jag hade längtat efter så länge, men det betydde också sista dagen i samma klass som mina kära vänner. Blev i alla fall den traditionella jordgubbstårtan. 2 dagar senare började jobba. Där emellan försökte jag klämma in tid med vänner och under de soliga dagarna ville jag så klart åka ut på sjön.
 
Åkte till ambassaden för att fixa visum, och tror det också det var första gången jag såg en stor amerikansk flagga vaja i luften. Nu har jag sett den ett antal gånger. 
 
Midsommarafton var jag i alla fall ledig. Åkte ut till torpön för att äta god lunch och på kvällen åkte jag hem till Frida för att grilla med mer. 
 
Juli:
 
Juli fortsatte jag jobba i princip hela tiden, men på något sätt lyckades jag klämma in en resa med övernattning till ullared. Jag blev äntligen av med tandställningen (för alltid är fortfarande ett "?"), tonade håret, blev nöjd och undrade varför jag inte gjort det tidigare.
 
Mamma köpte hem Eye toy och ett barn som jag är bjöd jag in lite vänner för att spela tills det blev för mörkt för kameran att regristrera våra rörelser.
 
Åkte hem till Maria och vi fixade lyxig glass. Spelade spel och skrattade tills det blev sent. Stötte också på ett och annat rådjur, vilket senare skulle bli en vana här borta i USA på landet.
 
Augusti:
 
Augusti hände en hel del grejer. Slutade jobba och hade mer fritid. Började packa, umgicks Maria och Sarah mest hela tiden. Åt min sista påse lösgodis (åh vad jag saknar det). Träffade också Johanna och tog årets första dopp.
 
Firade Cornelia och lite senare Maria, eller om det var tvärtom kommer jag inte riktigt ihåg. Tårta blev det i alla fall. Fick mina efterlängtade kräftor som jag trodde att jag inte skulle få se förrens nästa år.
 
Samlade ihop mina vänner för att säga "vi ses och hörs snart igen". Fick fina presenter och ett ännu finare minne. Åt min sista (svenska) kanelbulle för året. Åkte upp till Stockholm för att tillbringa mitt sista dygn med både mina familjer innan jag sa hej då till dem på Arlanda. 
 
Tillbringade ett par dygn i New York som var underbart! Flög sedan vidare till min Minnesota där min vädfamilj väntade på mig och fick för första gången se huset som skulle bli mitt hem för de närmaste året.
 
Hade lite långtråkigt innan Josi kom hit några dagar senare. Började skolan och gick på min första fotbollsmatch. Gick på en oktoberfest.
 
September:
 
Var på en renäsannsfestival där jag bland annat träffade Caitlyn. Veckan senare åkte jag upp till Duluth för att fira hennes födelsedag med hennes värdfamilj och andra utbytesstudenter. 
 
Hade flera Bonfires och kollade på fler footballsmatcher. Gick på någon uppvisning av hästar, som var superkallt.
 
Började lära mig skolan, men allt var fortfarande ganska kul.
 
Fick äntligen åka och shoppa!
 
Oktober:
 
Fyllde 18 år, inget speciellt men fick tårta och mitt första paket från Sverige.
 
Homecoming och homecoming game. Den ända matchen vi förlorade, och folk grät. Dansen var inte så speciell heller. Höll på lite mer än 1 timme och det var inte någon som klädde upp sig heller. Var utkländningsvecka innan, började bra men sen ebbade det ut eftersom de temanen som skolan hade satt upp var ganska tråkiga och inte så annorlunda.
 
Första Senior tripen med football game, Arizona vs Minnesota tror jag där Minnesota vann. Inte jätteintressant men jag hade kul ändå.
 
Började dekoreras en hel del med pumpor överallt.
 
November:
 
Förmodligen årets tråkigaste månad. Snön började komma och det började bli kallt. Firade Thanksgiving och gick på en musikal. Började tröttna på skolans enformighet och hur lika alla dagar var varandra.
 
December:
 
December hade lite mer att komma mer än November. Har inte så mycket bilder från December dock, de flesta ligger fortfarande på kameran. 
 
Åkte till Mall of America och till en vattenpark som var superbra. På de flesta lektionerna i skolan gjorde vi mest ingenting, hade study hall eller så fick vi dekorera klassrumsdörrarna. 
 
Åt julbord hos Phyllis syster. Var nog cirka 60 personer i huset.
 
Shoppade mer och lyssnade på julmusik. Sovit i brist på solsken och umgåtts med Josie mest hela tiden.
 
Kollat på flera basketbollsmatcher. Förluster för det mesta, en vinst.
 
Fick fler paket från Sverige och blev glad för det.
 
Firade jul tillsammans med Phyllis och Donald och deras barn den 23:e. Var bättre än jag hade förväntat mig. Skypade med Sverige den 24:e och den 25:e fick vi en julstrumpa med massor av bra saker.
 
Jullovet har varit segt, men behövligt. Nyår existerar i princip inte här. 

Så såg mitt år ut på ett ungefär. Måste ändå säga att jag har haft ett väldigt bra år. Nu är det ju bara de bättre delarna och det som jag kommer ihåg som är med, men ändå ett år värt att minnas.
 
Ser fram emot nästa år också. Kalifornien i Februari, nytt schema här borta, ett långt sommarlov, få träffa min familj och vänner igen, andra senior trips, lära känna människor ännu bättre, börja 3:an och ny klass i höst. Ganska mycket som hinner förändras på ett år.
 
Ska försöka blogga mer om det jag inte skrivit än och kommande händelser. Ska fösöka skriva mer vad som händer i stället för att skapa "perfekta inlägg". 
 
Vet inte vad ni tyckte om det här inlägget egentligen, men jag tycker det var kul för mig själv för att kolla tillbaka och se vad jag verkligen har gjort i år. Är ju som sagt en del. Kram
 
Vill slutligen tacka alla som har gjort mitt år så bra. Hoppas ni haft ett minst lika bra 2012 som jag och hoppas erar 2013 blir ännu bättre!
 
 
PS. Ni som är med på bilder, jag gillar dem, så om ni bara ogillar dem och inte hatar dem kan ni väl låta mig ha kvar dem?

20 December

Sista dagen i skolan imorgon, sedan är det äntligen jullov. Hela 11 dagar, de är så generösa med skolloven här borta! Ser i alla fall fram emot nästa termin, när jag får läsa nya ämnen. Så här kommer mitt schema se ut:
 
Study Hall
Pre Calculus
Senior Economy
Creative Foods
Social Problems
English 10
Spanish 3
 
Känns egentligen lite dumt att läsa spanska med personer som bara haft det i 2,5 år eftersom jag redan har haft det i 6 år, men vill inte tappa bort all spanska tills nästa år. Fanns inte direkt någon annan klass som jag var intresserad av heller, så då fick det bli så. Annars ska det bli skönt att få en annan lärare i Senior economy och att slippa american government, de 2 klasserna som jag har haft mest läxor i. 
 
Har fått 2 paket under veckan, i Fredags av pappa med familj och farmor och farfar och i Måndags av mamma. Blev speciellt glad över choklad, tomteskum och pepparkakor. Har också renoverat om vårat rum, är mycket mer utrymme nu vilket är skönt. Har också skapat en vägg med alla mina brev från Sverige. Ser så himla tomt ut annars. 
 
Klädde julgranen i Söndags och har köpt färdigt alla jullappar. Kommer fira jul på Söndag här borta eftersom Phyllis jobbar på juldagen. Ska även skypa med familjerna på julafton
 
Har varit en lång vecka, 5 dagar. Har blivit så bortskämd med mina 4-dagarsveckor här borta. Imorgon är i alla fall alla lektioner kortare än vanligt, 45 min istället för 61 och i slutet av dagen blir det film. Ska också kolla på skolans tjejbasketlag imorgon, får se hur det går. Basketlaget är ganska dåligt, JV har vunnit en match och Varsity har inte vunnit en enda av 5-6 matcher. Men man kan ju inte vara bäst på allt. Var faktiskt förvånad på hur bra vårat footballslag och volleyballag var med tanke på skolans storlek. Ska i alla fall försöka ta med mig kameran till matchen och ta lite bilder.
 
Har varit en tävling om vilken lärare som kan juldekorera sin klassrumsdörr finast, Alla lärare här borta har var sitt klassrum så de bad några elever dekorera deras dörrar. Jag var med och dekorerade  Mr Ross dörr, vilket blev en julgran gjord utav silvertejp. Var ganska kul även om jag många gånger ville slänga silvertejpsrullen tvärs över rummet eftersom den inte gjorde som jag ville. Så här blev i alla fall resultatet:

 
Paket som vi slog in i silvertejp.
 
 
Har tagit kort på de andra dörrarna också om ni vill se?

Himmelriket

 
Med andra ord Frozen Yoghurt. Tro det eller ej men det är faktiskt frozen yoghurt där under, ungefär samma sak som glass. Valde blåbärs, jordgubbs, mango och vaniljyoghurt sedan öste jag på med jordgubbar, ananas, blåbär, banan, gelénallar, cookie dough, M&M´s, choklad, grädda och marshmallows. Har säkert glömt något men otroligt gott var det. Synd bara att det ligger mer än 2 timmar bort, i Mall of America. Har ingen aning om det finns någon närmare, inte vad jag har sett i alla fall. Men jag lär i alla fall köpa det igen om jag ser någon affär med det.

Lucia

Är ju Lucia idag, vilket inte firas här borta. Lite tråkigt, brukar gilla luciamyset med pepparkakor, lussebullar och alternativt glögg. Får bli nästa år i stället. Hade tänkt handla pepparkaksdeg när jag var nere i Minneapolis i helgen men på grund av en snöstorm så fick vi hoppa över det och åka hem i stället. Fick i alla fall se en del av Mall of America och fick shoppa lite. Kommer skriva mer om det senare. Ville egentligen säga glad Lucia och att jag inte har glömt bort bloggen, jag har bara haft väldigt fullt upp på sistone och har för tillfälligt mycket läxor. Men hopppas få skriva av mig lite mer i helgen. Har en del att dela av mig av. Vill också säga tack till att ni fortsätter klicka in er här även om uppdateringen ligger på botten. 
Här kommer i alla fall ett par bilder från min pepparkaksbakning förra året!
 

Hej

Skrev detta inlägget igårkväll, 2 december. Innan jag hann skriva färdigt slutade internet fungera men här är den biten jag hann skriva i alla fall. Kommer förhoppningsvis mer under veckan om vad jag sysslat med under senase veckan. 
 
Då är det redan december, första advent fastän vi inte firar det här borta. Vill egentligen fira det men har inga ljus för tillfället, kanske köper det imorgon. Vet inte var jag skulle ha dem dock.
 
Var ju ett tag sedan jag skrev här nu, 1,5 vecka. Har hänt en del under den tiden som jag har tänkt skriva om och ända anledningen till varför jag inte har gjort det beror nog på största del av lathet. För att göra upp för den latheten har jag i alla fall gått/sprungit 2 gånger under veckan på Phyllis och Donalds löpband. Hade ingen aning om att de hade  ett förrens Donald visade det för mig för någon vecka sedan. 
 
Tänkte gå igenom lite av vad som har hänt sedan jag skrev sist. Kan börja med fejkbebisarna som de i den andra senior economi klassen fick ta hem under Thanksgivinglovet, De hade dem en vecka totalt och i min matteklass var det 4 bebisar. Kan säga att det var totalt kaos när alla bebisar började gråta under lektionen, en tjej hade tappat bort sitt känselarmband som gör att bebisen känner av ens närvaro så hon började gråta. Hur man sköter bebisarna är ju står ju för en del av ens betyg. Har lite blandade känslor för när det är min tur i vår, man måste inte, men annars måste man göra ett annat stort arbete och tror det skulle vara en annorlunda upplevelse. Inte någonting vi får göra i skolan i Sverige precis. 
 
Förra Fredagen hände inte speciellt mycket men var ändå en jättebra dag, umgicks typ extra mycket med Josie. Vi umgås ju varje dag, men då var det bättre. På kvällen åkte vi och kollade på Twilight också!  Bra film där! Fast till skillnad mot Harry potter känns det nästan bra att det är över. Fast jag verkar nästan vara den ända som uppskattade filmen. Något annat som gillas är att biljetterna är mycket billigare här, 8$ = 55 kr mot 110 eller vad det kostar där hemma.Popcornen var dock lite speciella. Så otroligt flottiga! Fingrarna var helt smöriga efter bara ett par popcorn och vi la ett popcorn på en servett och när vi tog bort den bara några sekunder senare såg man ett flottmärke där popcornet hade legat.

Förra Lördagen var det 65-årskalas för en av Donalds bröder. Hade inga större föväntningar med det var faktiskt ganska kul. Första intrycket var sådär. Kom in i ett jättestort garage som luktade jättemycket rök eftersom folk rökte där inne, men efter ett tag gick den bort/jag vande mig. Fick god mat och det var en tjej och en kille i min ålder som spelade kort som jag började prata med. De var jättetrevliga så tiden gick fort samtidigt som jag lärde mig några nya kortspel. Åt också ett par jättegoda Cupcakes!
 
I söndags var det dax för våran Thanksgiving-dinner med Phyllis och Donalds barn. Ett par grannar kom också, blev en hel del mat, smakade lite av allt men föredrar nog svenskt julmat. Det mesta var helt okej men ingenting som jag totalälskade. Godast var nog kalkonen och pumpapajen, men hade redan ätit båda sedan tidigare. Har ett fåtal bilder från Thanksgiving. Tydligen är de väldigt kameraskygga i familjen Erickson. 
 
 
Lite av maten fick jag på bild i alla fall. Sen spelade vi mest spel hela kvällen. 
 

RSS 2.0