Skolan

På våra fotografilektioner är det meningen att vi ska gå runt i skolan och fota abstrakta foton, men eftersom vi inte får gå utanför dörrarna till skolan och korridorerna mest består av skåp finns det inte så jättemycket att fota, så passade på att foto lite hur skolan ser ut istället!
2 olika korridorer, byggnaden består av en stor kvadrat med klassrummen utåt, korridorerna mittimellan och gymmet i mitten av skolan. Så är inte speciellt svårt att hitta.
Ett av klassrummen, har ingen lektion här inne men måste bara påpeka att stolarna är så sjukt osköna.  Får typ ont i ryggen av att sitta på dem, + att borden är väldigt låga. De som är långa får knappt plats med benen heller, men jag lider inte direkt av det problemet. 
Typ ett konstrum där jag också har mina fotografilektioner. 
 
Får läxor varje dag här borta, är egentligen väldigt lätta läxor men eftersom det är på Engelska försvåras det en hel del. Men har ju som tur Studie Hall andra timmen så får lite läxor gjorda där.
Favoritämnen här borta, Interior design, Senior economics, och Algebra II. Har bra lärare i alla de ämnerna. Studie Hall och Digital Photograph är oftast bara segt för att jag inte har något att göra. Men har en del personer att prata med i Digital Photograph. Ska lämna in en bild på Torsdag och 30 bilder på Tisdag, så har fotat lite idag, den bilden som ska in på Torsdag är ett självporträtt så här blev det:

Tog bara 2 kort för orkade inte anstränga mig supermycket, men det får bli okej.
Engelska är svårt! Gillar läraren men får läsa svåra texter som läxa och sedan svara på frågor. Tog mig en timme ikväll att läsa texten och slå upp vissa ord jag inte förstod (tack och lov för google translate). 
 
American Studies är okej, får en hel del läxor där att svara på frågor, mycket svåra ord här också men är lite enklare att tolka. Hade prov i det idag. 6 frågor med a,b,c,d alternativ, sedan skickade man runt pappret och så fick någon annan rätta. Hade alla rätt och läste bara igenom texten lite snabbt på min studie hall 2 timmar tidigare. 
 
Idag hade volleybollaget sin första match så alla som spelar volleyboll hade på sig jättefina kläder, typ klänningar eller kjolar + klackar. 
 
Hade min första träning igår, det gick väl... okej. Skulle prova och serva, kom halvvägs fram till nätet. Är lite öm i armarna idag också. Men de är sjukt duktiga, och då kollade jag ändå bara på de i Junior Varsity och de som är yngre än dem. (Varsity är det bästa laget). Får se hur det går, fick lära mig hur man håller och server "rätt" iaf så fick öva lite på det. Fattade inte så mycket av övningarna men gjorde mitt bästa så det är väl bara att köra på!
 
Nu ska jag sova. Får se när jag skriver nästa gång, när jag har träning (som jag hade igår) hinner jag inte skriva eftersom jag inte kommer hem förrens 7 och sedan ska jag äta + ducha och plugga. Men går ju som sagt bara i skolan 4 dagar/veckan.
 
PS om ni hittar stavfel får ni gärna rätta mig. Är för trött för att korrektutläsa. Eftersom min autostavning inte funkar.

Octoberfest

Var som sagt på Oktoberfestival i Söndags och det var... varmt! Kom till Pierz ca 45 minuter innan festivalen började och satte oss i våra medtagna stolar utmed gatan för att invänta paraden. Visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men barn i alla åldrar hade med sig matkassar som man får i mataffärer för att samla godis som skulle kastas ut. Och godis var det också, satt bakom en grupp med barn som plockade upp det mesta godiset, men jag fick smaka bland annat skittles och olika fruktkolor. Var med lite hästar, "rösta-på-denna-personen-i-det-lokala-valet", sjukt många brandbilar?? Och typ olika musikkårer. Paraden varade i ca 1,5 timme, vilket nästan kändes lite länge i värmen. När paraden var slut gick vi till en av Phyllis systrar (tror jag) och åt middag där. Tror jag åt min 5:e måltid med hamburgare där sedan jag kom till USA. (Saknar mammas Agnethas, och farmors mat) (Och sås). 
 
Sedan åkte vi vidare till Saint Cloud för veckans inköp på Walmart. Skulle ta ut pengar till Lunchen men automaten var ur funktion, så får ta med mig mat till skolan den här veckan. (Vilket inte gör mig så mycket egentligen, maten i skolan är inte jättegod, + att jag sparar pengar på att ta med mat. Ekonomisk ni vet.) 
 
Har väl egentligen inte så mycket mer att skriva om paraden, men här kommer några bilder :)
Jose väntar på att paraden ska börja.
Och jag :)
Fråga mig inte vad det är..

Väldigt många traktorer

SMÅÅÅ hästar. 

Vuxna män i 40-50årsåldern som åkte runt i små bilar.  
 

Auktion

Hej!
Idag var dagen som Donald (min värdpappa) har förberett sig inför minst 1 vecka. Auktionsdag! Han har jobbat med att ställa alla maskiner, traktorer och anda bondesaker som jag inte har någon aning om vad det heter. Kan säga att det kom en del folk till gården. De höll alltså auktionen här utanför huset på deras mark.
Vår granne Kaylene (yay jag har lärt mig hennes namn!) kom förbi och hon jag och Josi gick runt på aktionen tillsammans och det regnade en del. 
 
Kan säga att han som ropar ut precis på sakerna pratade sjukt snabbt, seriöst när jag kom ut så tänkte jag "vem är det som joddlar egentligen?" Hörde verkligen inte vad han sa, men de andra verkade göra det eftersom Donald fick nästan allting sålt! Har en video här nedanför där ni kan höra hur han pratade. Tog tyvärr inga bilder, hade inte min kamera med mig ut, utan filmade med min mobilkamera som tar värdelösa kort. Tror videon visar en del ändå.
  
 
Annars har jag skypat lite med min familj hos pappa, ätit mat, kollat på "A walk to remember" med Josi. Den filmen får mig alltid att gråta :(

Imorgon ska vi till Pierz till någon Oktoberfestival, ska ha med mig kameran dit! Har även varit förskyld nästan hela veckan, men börjar bli bättre. Måste bli bättre till min första träning med volleybollaget! Kommer vara sämst, men förhoppningsvis blir jag väl bättre efter ett tag!
 
I Fredags hade jag min andra lektion i Digitalt fotografi, kommer tydligen få en hel del uppgifter i den klassen på olika sätt vi ska fota och varje skoldag ska vi få ett ord, och så ska man tolka det ordet med hjälp av ett foto. I slutet av veckan ska man lämna in 5 olika fotografin som var och en de olika orden vi fått. Låter kul men blir nog en del jobb med det eftersom det bara är ett sidoprojektet och det andra är mycket större. 
 
See you later!
 

Algebra II

Blir ingen sammanfattning av dagen idag, men har lite att skriva ändå!
Idag så en av lärarna att jag och Jose inte behöver betala för att vara med i skolsporter, kostar egentligen 50$, inte så jättemycket men det finns ju ändå roligare saker att lägga pengar på så jag blev glad. Anledningen var tydligen att vi skulle "få en så bra uppleve som möjligt" här i USA. 
 
Fick min första matteläxa idag. Vissa delar är sjukt svåra, fattar inte ens hur man ska göra, andra delar är (enligt mig) hur enkla som helst. De svåra blir ju inte precis enklare av att allt står på Engelska heller. Var tvungen att ta med mig Matteboken hem idag, mindre kul! Den väger så sjukt mycket, är ca 1200 sidor i den. Här får ni en bild:
Visst att jag inte hade de största händerna, men denna boken är jättestor och jättetjock. Ska försöka undvika att ta hem den så mycket som möjligt. Kan säga att jag har en bok i American history som tydligen väger ännu mer (haha lärarna "tävlar" om vem som har störst bok).
 
Lite av det jag fick i läxa idag:
 
Måste ändå säga att den här matteboken är en aning roligare än matteboken i Sverige. Men är en del textfrågor som man ska skriva med text, det är lite jobbigt eftersom jag inte har en aning vad alla tecken och saker heter på Engelska.
 
 
Här har vi dagens snacks till lunchen. Smakar inte så mycket. Var taco till lunch idag vilket i princip betydde mjukt skal med köttfärs. Saknar min gurka och creme fraiche. Men fanns vattenmelon och vindruvor också (ta efter Tranås kommun?)

"Bless you"

Usch har fått en förskyldning, nyser hela tiden och alla säger "Bless you". Hade ont i halsen igår och idag men nu börjar det gå över efter en kopp med te. 
 
Ska försöka dra min andra skoldag på High school. Först måste jag bara säga att våran rektor är så [sätt in ett positivt verb här], varje dag står han vid ingången med världens största leende över hela ansiktet och hälsar på alla elever med en high five!
 
Idag hade vi alltså våra riktiga lektioner så som vi ska ha dem varje dag. Har fått ändra mitt schema lite vilket jag är glad över, har droppat Biologin som egentligen var en obligatorisk klass(?) istället är mitt schema nu:
 
Interior design
Study Hall
Senior economics
Digital Photograpy
American Studies
English 10
Algebra II
 
Hade som sagt Interior design först, fick i princip läsa 6 sidor ur en bok (gick bra relativt simpel engelska) sedan skriva av en "pyramid" och skriva vad vissa tjocka ord i texten betydde. Fick också kolla på en snabb film om skolmaten i Minnesota (de har infört nya regler om den i år). Vår lärare tycker klassen är tråkig just nu, men säger hela tiden att det kommer bli roligare när vi gått igenom the basics.
 
Nästa timme stod jag att jag skulle ha Art, men eftersom jag skulle ha Digital Photograph istället gick jag till våran studievägledare så fick han ändra mitt schema, vilket ledde till att jag fick studie hall andra timmen. Gick i princip ut på att sitta i klassrummet 61 min och stirra rakt ut i luften, men har fått lite läxor idag så kan göra dem imorgon på den timmen!
 
Senior economics, först samlades alla seniors i "gamla kafeterian" där det var lite snack om framtiden, "att inte stänga några dörrar" att vara en bra förebild för 7-8 klassarna mm. Gick tillbaka till klassrummet och måste säga att jag gillar våran lärare i den här klassen (hon kommer också bli min coach på volleybollen). Hon är inspirerande och lägger fram sakerna på ett bra sätt. Pratade om våra mål, hur man kommer dit osv. 
 
Digital photograph hade jag inte 4:e perioden, för på mitt schema stod det inte att jag hade det förrens den 5:e perioden. Så i stället hade jag Biologi den timmen. Gillade läraren i den klassen, men kolla i biologi boken och fattade typ var tioende ord. Tycker biologi är jobbigt i Sverige med alla komplicerade ord,så skulle aldrig klara den här på engelska. Fick ett papper med frågor som vi skulle svara på, fattade frågorna för de var ganska enkelt formulerade, men hade svårt att få nerformulerat vad jag ville svara.
 
Lunch! Fick sitta med några seniors från volleybollaget, åt på typ 5 minuter max. Lite potatismos, kalkon? och 1/2 banan bestod dagens lunch av. 
 
5th hour, gick runt och letade efter Digital Photography men hittade det inte eftersom det var timmen innan, så fick gå till studievägledaren igen och fick American studies vilket är i princip samma sak som amerikansk historia. Bättre än biologi iaf. Böckerna är sjukt tjocka och stora, får ta en bild någon dag när jag har med dem hem.
 
English. Läraren ställde en "månadens fråga" så skulle man skriva ett utförligt svar på den. Sedan diskuterade vi den. Handlade om Sucess. Gjorde sedan ett slags "test" om reglerna för bussar, först läste vi ett papper, sedan fick vi ett papper som det stod påstående på och så skulle man svara T/F på dem. Lärarens "assistent" läste upp frågorna högt och nickade om det var sant, och skakade på huvudet om det var falskt. Är väl inget direkt seriöst test (hoppas jag) men det värsta var att några personer faktiskt svarade fel på vissa frågor.
 
Matte, fick göra något test. 4 frågor på engelska om termer som jag inte kunde men en tjej hjälpte mig med dem. På de andra frågorna fick jag full pott! (Man skickar bak sitt papper ett steg så får personen bakom rätta.)
Gick igenom några nya saker som jag inte haft innan så det känns bra, var inte så svårt för läraren förklarade bra, eller ja hade typ en bra powerpoint presentation som förklarade bra. Gillar den läraren också (som typ alla andra). 
 
Efter skolan ringde ut frågade vollybolltjejerna om jag skulle vara med och träna idag, hade inte med mig kläder och hade inte fått så mycket information så hon drog med mig till tränaren som sa att det saknades några papper men ska ta med dem imorgon. När jag pratade med tränaren så tog det lite tid så när jag kom ut hade min skolbuss redan åkt iväg! Som tur var stod rektorn utanför så han sa till en av bussarna som stod kvar utanför skolan att kalla tillbaka bussen så den kom tillbaka efter ca 5 minuter. Ingen större skada skedd men inte så jättekul. 
 
Tar ca 30 minuter till och från skolan så måste skaffa små inear-hörlurar, hittar inte mina trots att jag vet att jag ska ha dem här, hade dem iaf på flygplatsen i Minneapolis :(
 
Är sjukt stolt över migsjälv, för jag fick upp mitt skåp alla gånger jag försökte idag förutom en! Framsteg!! Och de 4 minuterna mellan lektionerna funkar faktiskt bättre än vad jag trodde att det skulle göra. Dock hinner jag inte gå på toa, det får jag göra på lunchen.
 
Kommer hem ca 16.40 varje dag, så när vollybollträningarna börjar kommer jag nog inte komma hem förrens 6-7 beroende på hur långa träningarna är. Kommer nog leda till mindre eller iaf kortare inlägg, men det sista gör nog inte så mycket för jag känner att jag skriver alldeles för mycket!
 
Åt iaf vid "the corner" ikväll igen eftersom Phyllis jobbade sent. Har "bara" 2 dagar ledigt den här helgen eftersom vi ska vara lediga nästa fredag så då måste vi gå i skolan på Måndag istället. Men det leder till 4 dagars ledighet nästa helg!
 
 
 
Måste också säga att jag underskattat Marabou mintkrokant när jag bodde i Sverige. Så gott!!
Mintkrokant som tyvärr snart är slut, bara 1,5 rad kvar :(
 
Kort på soluppgången från i Tisdags, var finare i verkligheten än på bild.
 
Haha blev visst inte mycket kortare än gårdagens inlägg, om det ens är kortare? Vill bara tacka för era kommentarer som jag tiggde till mig. Blir så mycket roligare att blogga med dem! Kram

Första dagen i High school

Japp då var det dags att berätta hur första dagen i skolan var. Den var... Intenesiv. Minst sagt!
 
Åkte som sagt med skolbussen, som jag och Jose var tvugna att springa till eftersom vi inte såg att den kom först, men det hade vi tydligen inte behövt göra för den väntar vid varje hus ca 0,5 min. Träffade granntjejen (som egentligen bor typ 1 km bort) och när vi kom till skolan mötte hennes bror upp oss också. Han började visa oss runt lite i skolan och presentera oss för massor av männsikor, slutade med att jag följde med dem och hälsade på deras vänner också. Sedan skulle alla samlas i Aulan där en av lärarna pratade lite samt presenterade nya lärare, men hörde inte så mycket eftersom de flesta pratade. Hela tiden!
 
Sedan skulle alla seniors samlas i ett rum, alla juniors i ett rum osv, så jag följde efter några av dem som jag blivit presenterad för där vi fick våra scheman och i mitt fall även skåpnummer + kod. Fick skriva upp sig för olika aktiviteter man ville vara med på senare under dagen som jag kommer till senare. Det bestämde också vem som skulle bli klassens ordförande, sekreterare osv, och jag måste bara säga så himla dåligt system! De som ville vara något av det fick räcka upp handen och så skrev lärarna upp namnen på tavlan, sedan fick eleverna rösta om vem det ville skulle bli respektive sak. En kille fick inte en enda röst, tyckte så synd om honom.
 
Sedan skulle alla gå till sina lektioner. Jag gick till mitt skåp först för att lämna min väska, men fick inte upp skåpet! Provade typ 3 ggr, sen tillslut var jag tvungen att fråga en lärare om hjälp så hon fick hjälpa mig (det krävdes 2 ggr för henne också.) Dumma kodkombination. Sedan gick jag vidare till min första lektion. Alla lektioner var bara 16 minuter idag för intrudiktion.
 
1th hour: Interior design
Haha vi var bara 2 stycken i den klassen, jag och en annan senior. Läraren är jätteshysst och vi kommer inte ha några läxor i den klassen, hoppas bara inte den andra tjejen byter klass så jag blir ensam hehe. I den klassen ska vi iaf lära oss välja färger och material osv i hus. 

 
2th hour: Art I
Skulle egentligen haft study hall den här timman och Digital Photograph the 5th period, men hade blivit fel i mitt schema så ska ändra det. 
 
3th hour: Senior Economics
Handlar om typ personlig ekonomi, allt från hur man skaffar jobb (vi kommer få göra jobbintervjuer, läskigt!) och hur man lägger sina pengar, lån, sparande mm. Tror det är en ganska interesant kurs, men svårt med alla termer på engelska.
 
4th hour: General Biology
Usch vill inte ha biologi, men var tvungen att välja ett naturämne. Är bara med 10-klassare och jag fick sitta längst bak i klassrummet så hörde typ inte vad läraren sa.
 
5th hour: Study hall
Vi var 5 personer där inne, men kommer som sagt förhoppningsvis ha Digital Photografy här istället.
 
6th hour: English 10
Engelska med 10-klassarna. Kommer tydligen mest läsa och skriva i den är klassen, och om jag tyckte att jag klarade den bra får jag börja i nästa steg när det gäller engelska (alla utbytesstudenter placeras i den klassen från början). Fick också min första läxa i den här klassen. Att fylla i ett papper med typ vad jag heter, och vad min favoritbok är.
 
7th hour: Algebra II
Matte helt enkelt. Fast på engelska så antar att det blir lite svårare. Kommer tydligen få en hel del läxor i denna klassen.
 
Varje lektion är 61 minuter varje dag. Har 4 minuter mellan varje lektion (paniiiiik), har ingen aning om hur detta kommer gå. Hann knappt mellan lektionerna idag, och då gick jag inte till mitt skåp imellan. Lunch är 25 minuter. Lyx? 
 
När alla 16-minuterslektioner vad färdiga samlades alla seniors i ett rum för att sedan gå till matsalen. Idag var det pizza, någon slags sorbeglass, äpplen (tänk typ äpplen i påse från McDonalds.) gurka, blomkål och morötter. Sedan får man välja mellan fatfree mjölk, mjölk med 1% fett eller chokladmjölk (fatfree). Kostar ca 2$ om dagen, och man ger pengar till en tjej som sitter i matsalen så läggs de in på ens "konto" och varje gång man tar mat får man skriva in en kod som man får så dras pengarna därifrån. Sedan gick vi tillbaka till klassrummet, åt och pratade med några av seniorerna. Alla klagar så sjukt mycket på att man inte får ha med sig nötter (eller spår av nötter, eller tränötter, vad det nu än är?) till skolan pga att en har nötallergi. En tröja, en plakat och flagga designades, men annars satt vi mest och pratade. The tranformers är tydligen sjukt stort här. En tjej frågade om jag hade sett filmen och när jag sa nej var vi tydligen tvugna att ha filmkväll snart och se filmen hehe. Gick till skåpet och lämnade mina saker igen, efter att bett en tjej om hjälp såklart.
 
Sedan bar det av till fotbollsplanen för aktiviteter. Var bland annat kasta en amerikansk fotboll genom ett däck, en typ av hinderbana, pilskjutning (med båge), föra över någon vätska från en hink till ett rör med en tesked (det tog sjukt lång tid). För varje ttävling man vann fick man en guldmedalj, och seniorerna fick 4 av 7 medaljer tror jag + några brons. Så himla galet var det, alla skrek och hejade på sin klass så himla mycket! Var sjukt varmt också, så ångrade lite att jag hade tagit på mig jeans på morgonen. Sedan blev det foton, och någon typ av isglass. När allt var färdigt var vi ändå tvugna att stanna ute för "skolan hade inte slutat än" så satt i skuggan med några 10-klassare i en halvtimme innan jag letade upp mitt skåpet och misslyckades ännu en gång att få upp det. Lämnade in mina papper om Vollybollen och satte mig på buss nummer 1 hem. Sjukt många bussar som stod utanför skolan och väntade på elever, är glad över att jag går på en relativt liten skola!
 
Dresscoden är relativt slapp, slappare än jag trodde den skulle vara. Får ha på mig alla mina kläder som jag har med mig inklusive shorts och linnen.
 
Jaa det var väl min dag i stort men ändå relativt detaljerat. Har inga foton eftersom jag inte har laddaren till min lilla kamera (mamma ska skicka den) och inte vill ha med mig stora kameran till skolan. Var som sagt en intensiv dag men jag har haft kul, är trött nu så ska nog lägga mig snart.
 
Och Grattis till dig om du orkade läsa allt, blev lite längre än vad jag hade planerat. Om du orkade läsa allt så orkar du nog kommentera också. Kram
 

Grannar!

En av våra grannar som hälsade på igår kom ikväll också, och idag hade han med sig sin son och dotter som också går i Onamia High. Stod och pratade med dem i kanske 15 min och de var snälla, berättade lite om skolan, volleybollaget, skolbussen mm. De flyttade hit för några år sedan och de sa att alla hade varit snälla och välkomnande när de började så det känns ju bra! Tjejen kommer också åka skolbuss tillsammans med oss. De är yngre än mig, går i 10th och 11th grade. Vet inte om jag skrivit det men jag kommer bli senior! Kommer mest ha klasser med juniors och seniors men Engelska kommer jag läsa med the 10th grade. 

Note to myself: Jag måste bli bättre på att komma ihåg namn.
 
Som vanligt, random bild!
 

Sen senast

Händer egentligen inte så jättemycket här ute, än så länge. Jag äter, spelar kort, skypar ibland och tränar. Men idag var vi inne i en av de större städerna, St. Cloud blev det idag med ca 59 000 invånare. Handla body lotion, strumpor och min första Ben & Jerry's här! Phyllis och Donald tyckte att den var dyr och blev jättechockade när vi sa att en burk kostar dubellt så mycket i Europa!
 
När vi var färdiga inne på Walmart blev det lunch på KFC, buff'é och de hade potatismos! Gott. Har också köpt en mobiltelefon här, och måste bara få klaga lite på deras system med telefoner här. Man köper först en telefon (som är relativt billig, min är en dålig telefon om man jämför med min HTC, den är som generationen tidigare med telefoner dvs utan internet och med en kamera på 1 megapixel. De har inga typer av kontantkort utan man köper allting för en månad i taget, och det lägsta beloppet som jag kan ge per månad med min telefonoperatör är 30 $ i månaden!! (Ca 210 kr/ månad) då får jag 1000 samtalsminuter, 1000 sms och 30 mb data som jag inte kan använda pga kan inte använda internet på mobilen. Kommer aldrig använda upp så där mycket på 30 dagar, snarare på 6 månader. (Överdriv men ni fattar.) Borde väl ändå finnas något lägre alternativ? Jag kommer alltså få betala 30 $ för kanske 1/10 av det där, vilket blir väldigt dyrt.
 
Så är väl inte jätteglad över det, men jag måste ju ha en mobiltelefon. Får trösta mig med att allt annat är billigt istället. 
 
Imorgon är första dagen i skolan, ska bli kul att få göra något än att bara vara här ute på landet. Ska förmodligen börja spela Vollyboll också, men ni får veta om det mer längre fram (när jag fått reda på mer). 
 
Har varit trött efter att åkt bil ca 2 timmar idag (fram och tillbaka till St. Cloud) somnade nästan i bilen på väg hem. Gillar inte att åka bil långa sträckor. 
 
Känner att detta kom som ett väldigt negativt inlägg men jag har det egentligen väldigt bra här, även om allt är lite segt just nu. Men ni får läsa om min första skoldag imorgon, det blir nog lite roligare! Bussen går härifrån 07.18 så måste upp typ 6.15 imorgon.
 
Lite bilder:
Vad jag och Josi spenderar dagarna med.
Inte så varmt här ca 22 grader igår, hörde att det var varmare i Sverige!
Lite av gården.
Kom inte riktigt överens med dörrhandtagen/knopparna i början. 
Jag och min nya telefon - den ser mer avancerad ut än vad den är.

New York dag 2 part 2

Vi tog en färja (som var gratis) för att åka förbi Frihetsgudinnan, och ja hon var liten!  
 
New Jersey till vänster, New York till höger!
Frihetsgudinnan!
En liten del av Chinatown. Fick inte så bra bilder därifrån, för jag tog bara bilder genom bussfönstret. Gick där senare också men tog inte fram kameran då, men de hade minst sagt en del udda prylar där!
"Ghetto" som våran Guide sa. Baksidan av China town är det grafitti överallt!
Brooklyn Bridge
Jag framför Brooklyn Bridge och Manhattan!
Hela gruppen framför the Brooklyn bridge!
 
 

New York dag 2 part 1

 
Okej dag 2 i New York! Blev besök vid World trade center, Wall street, SOHO, Chinatown, Little Italy (som är väldigt litet nuförtiden. Mm. Här är första delen med bilder!!
 
En av de world trade center byggnaderna de håller på att bygga upp!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TV. De högsta tornet som kommer byggas. Ska iaf bli mer än 100 våningar och ca dubbelt så högt som tornet på föregående bild!
TH. St. Paul’s Chapel den enda byggnaden (en kyrka) som klarade sig när tornen föll 11 september för snart 11 år sedan. Alla andra byggnader var helt förstörda. Kyrkan byggdes på 1700-talet tror jag?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TV. Så kommer de se ut på Grand Zero när alla byggnaderna är färdiga. (Platsen kallas förresten inte för Ground Zero av New York-borna.
TH. Random bild.
Vår Guide
Jag och "The bull on Wall Street"

Onamia Secondary

Igår var jag i skolan för första gången för att mig. Skolan är väldigt mörk i korridorerna och skåpen är typ hälften så smala som våra på holaveden men dubbelt så höga. Förutom inredningen verkar de ha väldigt morden utrustning. På kvällen kom Josephine också, men när vi kom hem var det sent så vi gick och la oss direkt.

 

Idag var vi i skolan igen, Josephine registrerade sig och sedan valde vi vilka ämnen vi ska läsa. Kommer inte ihåg exakt vad jag valde men kan skriva om det på Tisdag när jag fått mitt Schema. 

 

Annars då? Vi har ätit ute igen, jag och Josephine var ute och sprang och hon har också lärt mig ett nytt kortspel. Hon är jättesnäll och vi kommer bra överens så detta kommer nog bli bra :)

 

Hade min första upplevelse med hästarna idag. Vi (jag och Jose) gick in till dem, klappade lite på dem och sen ställer sig en häst på min ena tå.

 

Jag: "Aouch he's standing on my foot."

Jose: *Puttar bort hästen*

 

Haha visste inte vad jag skulle göra, har haft ont i tån hela dagen men nu börjar det gå över. 

 

Har tyvärr inga foton att dela med mig av just nu som har med inlägget att göra så jag gräver lite i bildarkivet eftersom jag tycker det är jobbigt att lägga upp inlägg utan bilder (eller snarare tråkigt). Ska fixa lite roligare bilder snart (hoppas jag).

 

 


New York dag 1 part 3

Sista delen av första dagen i The big apple. 
 
Times square
Limosiner var inte en ovanlig syn direkt!!
New York
Amerikanska flaggor
Building
Anja och Moa utanför Apple Store
Avslutade dagen med Starbucks!
 
Köpte ingenting i New York men jag måste bara säga att Forever 21 är så sjukt stort!
4 våningar fulla med kläder och alla våningar var jättestora. Skulle säkert kunna gå runt där flera timmar. Köpte inget pga för lång kassakö :( 
Var också inne i en leksaksaffär med ett parishjul inut. Haha världens längsta kö till den också!

New York dag 1 part 2

Green Village
No trepassing. Bakom alla husen fanns det andra hus som från början hade varit stall men som sedan bygdes om till hus. 
Empire state Building
Tänker bara på första avsnittet av första säsongen av Gossip girl när jag ser detta.
Johan, Moa, Elin och ANja väntar på maaat.
Besökte Wonka-affären men de hade ingen choklad :(
Gula taxibilar. Guiden sa att det "bara" finns 13 000 i hela New york.

New York dag 1 part 1

Dag ett i New York var molnig men otroligt varm. Så himla fuktigt i luften också men vi hade tur som slapp regn. 
Kommer dela upp dag 1 i 3 delar för det var en del bilder så här har ni de först! De flesta bilderna är tagna från ett bussfönster så bldkvaliten är inte den bästa precis.
 
Det första jag såg av New York! Som sagt molnigt.
The New York Times
HC Andersen staty. Varje dag nu under sommaren är det högläsning för små barn där.
Upper west side tror jag det är. Det är där "de nyrika" bodde enligt våran guide. De som var rika fina familjer bodde tydligen på Upper east side.
Elin och Anja
Apple! Glashuset ni ser är ingången till affären som ligger en våning ner under marken. 
"Några" Amerikanska flaggor.
 
Vet inte riktigt vad jag ska skriva för övrigt, om ni vill veta något får ni kommentera och ställa frågor :)

Grattis Maria!!

Wohooo idag fyller Maria 18 hela år! För att gratta henne lägger jag upp några fina bilder på henne :)
 Hoppas du har en toppenbra födelsedag!! Och ät lite tårta åt mig ;)
Du är så himla bra!!

Wyndham hotel

När vi var i New York bodde vi alltså på Wyndham hotel, I New Jersey så tänkte visa hotellrumet.
 
Fanns bara 2 sängar så vi turades om så att alla fick en egen säng var sin natt. Men de är ju inte direkt små så det var inga problem ändå.
Här är mina Roomies! Jag till vänster, Vår (från Norge) i mitten och Fanny (från Finland) till höger
Utsikten från vårat hotellrum, inte världens bästa men man överlever väl.
 
Fanns en glasdörr som man inte kunde öppna, fanns en lapp på som sa att det inte gick för att det fanns risk för att ramla ut (det var staket runt dörren) då undrar man lite varför de ens satte en dörr där till att börja med?
 

Dance this world


Good bye

Känns som det var flera månader seden som vi satt alla i uterummet, fast det egentligen bara gått 8 dagar!
 
Har egentligen inte så mycket att säga om kvällen förutom att den var så otroligt bra. Tänkte i alla fall visa lite bilder från kvällen :)
 
Jag och Johanna
Jag och Sarah
Maria och Jag
Johanna, Jag och Amilia
Alla sju,
Gooooooooodis <3 (som jag äter nu)
Tavla som Maria har ritat. Gå in på hennes blogg, hon har en tävling just nu där hon ritar av vinnaren! 
Från vänster till höger: Matilda, Sarah, Maria, Jag och Amilia
Fiiiin tavla som Sarah hade gjort till mig :)
Min fina godisblomma som jag fick, men som blev uppäten samma kväll pga glupska vänner ;)
Haha älskar hur alla har så snygga miner!
Frida hade skills på att dricka cocacola ur sugrör :)
 
Hade en bra sista kväll i lilla Tranås. Fick fina presenter som ni såg på bilden ovan men den bästa presenten var en bok (som jag inte har med på bild) där alla hade skrivit saker som deras första intryck av mig, vad jag gör om 10 år, saker de retar sig på hos mig (haha) och saker som jag har som de vill ha. De hade också alla skrivit ett avskedsbrev (det låter så fel) till mig och några minnen. Så fint!
 
Vet att bilderna är oroligt brusiga, vet inte varför men ni får nöja er med dem :)

15 Augusti

Otroligt fantasifull rubrik där eller vad säger ni?
 
Först vill jag bara tacka för kommentarerna, och om ni vill se vad jag svarar på dem så får ni gå tillbaka till inlägget där ni kommenterade.
 
Idag sov jag till 8.30 gjorde mig iordning (saknar min morgonrock så otroligt mycket) åt min frukost som vi köpte igår på Walmart (persikayoghurt <3). Sedan kom min lokala representant, Jessica hit (hon är även en av Phyllis och Donalds döttrar). Vi pratade lite och sedan åkte vi två och Donald till "the corner" och åt lunch där. Beställde 1/4 kyckling, i tron om att jag skulle få en kycklingbit men det var verkligen 1/4 kyckling så jag orkar inte direkt hela. Jag fick ingen kniv heller (eftersom i princip ingen äter med kniv här. Konstigt!) så jag hade lite problem med att äta den. Men det var gott! När jag kom hem igen så Skypade jag lite med min familj hos pappa för första gången och de fick även hälsa på Donald och Jessica (Phyllis var och jobbade så de kunde inte hälsa på henne. Var ute och sprang efter kvällsmaten, inte så långt för det började regna och Phyllis ville inte att jag skulle springa då. Så när jag kom hem körde jag denna videon 2 ggr istället.
 
 
Tog en dusch och har fixat med lite bilder. Imorgon ska jag till skolan för första gången på öppet hus + att Josephine kommer på kvällen så då får jag lite mer att göra. 
 

Övrigt

  • Hästarna här är inte inridna, så Matilda (Amilia, Sarah) och Olivia jag kommer inte bli en hästtjej
  • Josephine (den tyska utbytesstudenten) kommer hit på Torsdag kväll.
  • Satt framför TV:n nyss, vet inte vad det var men det var någon som sjöng, "It's 5 o'clock somewhere" vilket det är i Sverige nu på morgonen. 
  • Engelskan går helt okej. Blir en hel del "Yeah" från min sida.
  • Toaletterna här töms helt vatten när man spolar xD
  • Internet funkar helt utmärkt vilket är skönt
  • Täckningen på mobilen är det värre med. På en skala 1-10 har jag teckning -1
  • Har tagit över 10 000 bilder med min systemkamera nu (så räknesystemet har börjar om på 1)
  • De har trägolv på mitt rum!
  • Glaset till min tavla som Maria gav mig (ska lägga upp bild snart) gick sönder, så när jag frågade var jag kunde slänga glaset åkte de och köpte nytt och fixade så jag kunde ha tavlan i samma ram. Gulligt :)
 

Framme i Minnesota

Haha tänkte döpa inlägget till bara "Framme!" men ansåg att det var lite för fantasilöst med tanke på att det var så jag döpte inlägget i New York.
 
Har en hel del att blogga om, men kommer nog dela upp det i flera olika inlägg. Får se hur jag gör helt enkelt. Kan börja med igår och idag. Fick kliva upp klockan 5 på morgon och klockan 6 bar det av till flygplatsen. Ca kl 6.30 var jag och 3 andra (2 noskar och 1 svensk) som skulle åka från samma terminal som jag färdigincheckade och reda för att flyga, bara det att mitt flyg inte gick förrens 11.10 så fick sitta där 4,5 timmar innan planet lyfte. Den andra svensken skulle också till Minneapolis så vi åkte med samma flyg vilket var bra. 3 timmar tog flyget men kändes som det bara tog hälften så lång tid.

Sedan fick jag vänta i ca 2 timmar innan mitt nästa flyg kom. Började bli sjukt nervös när jag satt på flyget Brainerd, men jag pratade med en kille som satt brevid mig som bara var några år äldre än mig så då fick jag andra saker att tänka på. När jag kom ut från flyget kom Phyllis (min värdmamma) fram till mig och frågade om det var jag som var Jasmine, när jag sa att jag var det presenterade hon sig själv och Donalad och de fick en kram av mig.
 
När jag hade hämtat min väska gick vi ut till bilen och åkte till Walmart för jag behövde köpa Shampoo och Balsam. Walmart är sjukt stort, skulle säkert kunna gå runt där i ett par timmar och bara titta på allt. De har allt från vanliga matvaror och hygiensaker till kläder och elektronikprylar typ Tv-apparater. Kom bort lite från ämnet, men de flaskorna jag köpte var sjukt stora, 750 ml i varje, lite skillnad mot de vanliga Garnier-flaskorna i Sverige. De kostade bara 5$ (ca 35 kr) så det var billiga också!!

Sedan åkte vi vidare till ett matställe, eftersom jag i princip inte hade ätit något på hela dagen föurom en hav muffins (frukosten vi fick av hotellet), vatten och någon kyckligwrap jag hade ätit på flygplatsen i New York var jag ganska hungrig. Tog en vanlig cheeseburgare utan tomat på, så nu är Phyllis jättenoga med att jag inte ska få någon tomat eftersom jag inte tycker om det. På matstället hade det också en hel meny för personer som är över 55?! Tycker det var lite konstigt men så var det i alla fall. 
 
Bilturen hem tog ca 50 min tror jag, de visade mig runt i huset och jag packade upp mina saker. Hittade ett brev från min familj hos pappa + en lapp från min syster så blev het tårögd när jag läste dem. På kvällen gjorde jag inte mycket mer, tog en dusch kollade lite på TV och gick sedan och la mig.
 
Idag vaknade jag runt 9, åt frukost och fixade iordning mig. Åt någon macka med kyckling på till lunch, lite sallad och chips (smakar precis som de svenska lantchipsen där hemma med sourcreme och smak. Gott men inte så nyttigt kanske. Äter sallad to make up for it.) Sedan åkte vi in till Walmart fast i Pierz istället för i Brainerd. Köpte lite saker idag också bl.a skrivböcker till skolan och där snackar vi billigt, en bok kostade 0.17$ vilket är ca 1 kr. Varför har vi inte det i Sverige. Köpte lite annat också typ bröd, pålägg och Yoghurt eftersom det vanligtvis inte äter det, men fixar och ordnar vad jag vill ha så det blir så bra som möjligt för mig. De är så söta :)
 
När vi kom hem började jag skriva det här, vi har ätit Hambugare och potatis <3 (hade hört att Amerikanare inte äter riktig potatis men det gör de här (: ) (Förreten tror det är 4:e gången jag äter hamburgare på mindre än 1 vecka) (Det får inte bli en vana) Till efterätt blev det körsbärsglass, lite skumt men den var god. Sedan har jag också gått lite längs med vägen och tagit en del foton så de får i väl här nu då:
 
 
De 3 hästarna som bor här. Kommer inte ihåg vad de heter tyvärr.
 
Sport! (Får av någon anledning hela tiden för mig att han heter Skippy) En riktig kelgris som bor ute hela tiden, så vi slipper gå ut med honom! (Kommer förövrigt ha bott mer med Sport än med Nemo efter några månader, eftersom jag bara bor varannan vecka med Nemo där hemma)
 
Huset ladgården och vägen som leder till huset!
Om man kollar till höger när man gått ut från vägen som leder till huset ser man detta. 
Och om man kolla till vänster se man det här.
 
Och det var i princip allt jag har att säga just nu, som handlar om det här. Blev visst en hel del text ändå.
Vill förövrigt säga att det här inlägget tog mig ca 4 timmar att skriva eftersom jag började göra massor andra saker hela tiden.
 
Om ni inte gillar min redigering på bilderna nu så behöver ni inte det heller, men jag är helt inne i den redigeringen just nu så kommer nog vara så ett tag. 

NEW YORK!

Sista dagen här i New York är snart avslutad och imorgon åker vi vidare till våra familjer. Jag åker till flygplatsen med den senaste gruppen klockan 6 (de andra åker 3 eller 3.30) så det är skönt.
 
Har så otroligt mycket att skriva om och bilder att visa men har ingen energi just nu så ni får vänta med det ett tag. Men ska verkligen fösöka ordna så att det kommer upp några inlägg om New York. Så länge får ni nöja er med en bild på ungefär halva vår grupp framför Alice i underlandet-figuren, som jag tror var i Central park. Jag står längst upp i mitten om ni inte ser mig. 

Totalt är vi nästan 60 personer här i New York så vi är väldigt många. Vill bara säga att jag har det bra så hörs vi igen när jag är i Minnesota.

 

Good morning!

(Update) Vaknade nu, klockan är 6.15 här och de andra sover. Passade på att ladda uppp några bilder nu som jag tagit från Anja. På första bilden var vi på arlanda och den andra i USA när vi hade gått igenom alla kontroller och allt.
Det är varmt här så det blev en liten chock när vi kommer in i våra rum och det var iskallt pga en stor aircondisioner som sprutar ut kall luft. Vi har ändrat temperaturen nu så det är inte lika varmt än. 
 
Saknar alla er där hemma men jag har det jättebra här! är så himla taggad på New York!!
 

Framme!

Hej!
Har nu kommit fram till USA och jag är supertrött, men tänkte bara posta ett inlägg lite snabbt ändå.
Flyget från Arlanda lyfte ca 1 timme efter planerad tid, och när vi skulle landa så var det åska över New York så vi var tvugna att åka i cirklar och tillslut landa i Maine för att inte få motorstopp. När vi kom fram var det väntan, väntan och mer väntan innan vi kom fram till hotellet. Jag delar rum med 2 tjejer, den ena från Finland och den andra från Norge. Vi åt middag här klockan halv 8 vilket betyder att klockan var halv 2 där hemma då vilket kändes lite skumt.
 
Imorgon ska vi upp klockan 7 och äta frukost, klockan 8.15 ska vi sedan träffas nere i lobbyn där vi åker buss in till New York för sightseeing och shopping! Ska ta en hel del bilder har jag tänkt.
Internet är sjukt segt här så kan inte ladda upp några bilder. Lägger kanske upp några när jag kommer till Minnesota.
 
Kan inte fatta att jag är här. Bara väntar på att någon ska komma och nypa mig i armen och jag ska vakna hemma hos pappa eller mamma i mitt vanliga rum. Crazy!
 
Ska sova nu, är helt död. Gick upp kl 5.40 imorse och nu är den 3.45 svensk tid (21.45 här I USA)

Arlanda

Hej!
Nu sitter jag på Arlanda flygplats med båda mina familjer. Vi ska snart äta vår sista middag tillsammans innan jag åker till USA. Igår kom mina vänner till mig och vi hade en superbra kväll tillsammans. Fick en del fina presenter av dem som jag kanske kan lägga upp när jag får tillgång till min dator. Ska upp tidigt imorgon så ska försöka lägga mig tidigt ikväll även om det förmodligen blir svårt att somna. Här är en bild på mig och mina vänner från igår och en på mig och två av mina systrar där vi sitter nu.


$$$

Igår var jag och fixade lite av det sista inför resan. Bland annat var jag på banken och fixade med mitt kort som jag ska få när jag fyller 18 + växlade till mig lite dollar. Vet att jag skriver det nästan hela tiden men det är sjukt nära nu! 
 
Ikväll blir det sista kvällen med mina vänner, och imorgon bär det av till Stockholm där jag får spendera min sista natt i Sverige på hotell.  Kan hända att detta blir mitt sista inlägg från Sverige, och isf hörs vi när jag är I New York eller i Minnesota.
 

4 dagar 96 timmar 5760 minuter 345600 sekunder

 
Haha kan inte åka longboard för 5 öre, men tycker att bilden är lite härlig!
 
Har nu packat ner alla saker i mina väskor och blev chockad när allt fick plats! Har dock inte packat ner datorn än och ska köpa en del godis också som också ska ner i väskan. Måste packa om en del också eftersom min neccesär med alla mina flytande produkter ligger i handbagaget för tillfället vilket de inte får göra senare. Men jag får packa om när jag kommer till pappa. 
 
Igår blev jag halvt kidnappad av mina kära vänner och vi körde runt lite. Träffade också Johanna i helgen och i samband med det så badade jag för första gången för i år. Helt sjukt att jag inte badat tidigare! 
Idag ska jag till Farmor och farfar och träffa en liten del av släkten för sista gången och ikväll ska jag hem till Maria och fira henne eftersom hon fyller år när jag redan har åkt (den 17 Augusti).
Imorgon har jag ingenting planerat men det blir väl packning städning osv och checka av så att jag verkligen har med mig ALLTING! 
Onsdag samlar jag ihop mina vänner en sista gång innan jag åker och Torsdag åker jag upp till Stockholm med både mina föräldrar för att sova där och äta sista middagen med dem innan jag sätter mig på planet på Fredag.
 
Det är så sjukt nära nu och idag är nog första gången som jag inser det. Är så sjukt nervöst men också mer taggad en någonsin!!

En vecka kvar!

Om exakt en vecka sitter jag på planet till New York!!
Vill bara att tiden ska gå snabbare och långsammare och jag vet inte ens vad jag vill.


Packning

Försöker ta vara på tiden här hemma tillsammans med mina vänner och familjen samtidgt som jag måste packa ner hela mitt rum i kartonger förutom det som ska få plats i resväskan. 
Provpackade lite i Tisdags och fick sedan åka bort till Jysk för att handla vakumpåsar för att spara lite plats i resväskan. För tillfället går den inte igen trots vakumpåsarna men jag hoppas att efter lite ompackning ska det gå ändå. Kanske får plats lite i handbagaget i värsta fall också? önsketänkande.

Så här kommer min resväska ut i alla falll, stor pch gul så den lär väl inte vara för svår att missa när jag ska hitta den bland alla andra väskor.
 
 
 8 dagar kvar i Sverige. Det går fort nu, och ändå är jag inte speciellt nervös än. Känns väl för overkligt att jag ska åka iväg så jag har väl inte fattat det än.
 

RSS 2.0